Skip to content
Energie Politică

Ministrul Energiei neagă criza de cărbune de la CE Oltenia: Problema a fost că nu a bătut vântul deloc

Tribuna

Deși autoritățile de la București au îngropat, cel puțin formal, subiectul, lucrurile par departe de a se liniști, la Complexul Energetic Oltenia – CEO.

Se pare că încă există nemulțumiri în rândul minerilor, legate de faptul că sumele stabilite sunt brute, nu nete, și că acestea sunt băgate ca adaosuri la salariile de bază, și nu în tarifar, așa cum anunță gorjeanul.ro.

În acest context, PSNews a luat legătura cu ministrul Energiei, Anton Anton, pentru afla în ce măsură mai este afectată activitatea la carierele din care se extrage cărbune și la termocentralele care fac parte din CEO.

Activitatea termocentralelor nici nu a fost afectată în totalitate – ele, de livrat, au livrat energie electrică. În ziua cea mai grea problema a fost că nu a bătut vântul deloc, nu că nu am avut energie de la cărbuni”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, ministrul Energiei Anton Anton.

Declarația ministrului vine în contextul în care, atunci când funcționează la capacitate maximă, eolienele pot asigura până la 30% din necesarul intern de energie, având prioritate în sistem, ca sursă de energie nepoluantă.

Dacă ar fi bătut vântul și eolienele ar fi funcționat la capacitate maximă , penuria de cărbune ar fi fost mai ușor mascată de autorități.

În ceea ce privește conducerea CE Oltenia și pe directorul Sorin Boza, ministrul Anton Anton a spune că ”din interiorul ministerului Energiei, directorul CE Oltenia, Sorin Boza, nu a fost vizat de nici o măsură”, în contextul protestelor care au afectat, săptămâna trecută, activitatea instituției pe care o conduce.

”Dar nimeni nu este sigur pe scaunul lui. Fiecare om trebuie să își facă datoria”, a mai spus ministrul Energiei.

Cât privește reluarea activității și refacerea rezervelor de cărbune ale CEO, ministrul Anton Anton ne-a declarat că ”rezervele de cărbune ale CE Oltenia sunt pentru completarea cărbunelui care vine la termocentrală. Ele sunt pentru câteva zile de avarie, o zi, două, dar în principiu ele se folosesc pentru completare, dacă nu ajung vagoanele cu cărbune.

În prezent, la CE Oltenia se lucrează, inclusiv sâmbăta și duminica, pentru refacerea stocului de cărbune”.

1 comentariu la “Ministrul Energiei neagă criza de cărbune de la CE Oltenia: Problema a fost că nu a bătut vântul deloc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *