Skip to content
Politică

Ministrul Energiei vrea să suspende supraimpozitarea pe veniturile suplimentare la gaze

Ministerul Energiei are în vedere suspendarea supraimpozitării  pe veniturile suplimentare la gaze (celebra Ordonanţă 7, aprobată prin lege), dacă se aplică OUG 114.

Ministrul Anton Anton a precizat: „Suntem încă în discuţii pe partea de preţuri. Până la 1 aprilie  se reglementează legislaţia secundară şi vom vedea dacă nu cumva călcăm pe alte elemente de legislaţie primară. Dacă e cazul, vom cere suspendarea”.

Impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale a fost instituit în 2013.

Recent, deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, ne-a declarat că, în mod normal, nu ar trebui să mai existe supraimpozitare pe veniturile suplimentare la gaze, dacă se aplică OUG 114:

“În toata expunerea de motive a Ordonanţei 7, care a fost aprobată prin lege, se spunea că datorită liberalizării preţului şi dereglementării preţurilor la gaze, producătorii au făcut un venit suplimentar. Ori în momentul când te întorci şi plafonezi preţul la gaze la 68 lei/MWh la producător nu mai ai piaţă liberă. Astfel, Ordonanţa 7 nu mai are temei juridic. Dacă le mai aplici jucătorilor din piaţă şi redevenţa care, după ordinele ANRM, se calculează nu la preţul de vânzare, ci la preţul de la Bursa de la Viena care este dublu faţă de preţul de 68 de lei, ajung să vină jucătorii din piaţă şi cu bani de acasă ca să dea la guvern. Ori aşa ceva este imposibil. De aceea nu cred că ai cum să mai aplici o suplimentare, dacă rămâne în vigoare această OUG 114”, scrie financialintelligence.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *