Skip to content
Politică

Ministrul Finanțelor, declarație-șoc: Statul a ajuns să se împrumute din banii proprii

vocea.biz

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a explicat motivele pentru care Guvernul a decis să facă şi rezervele companiilor de stat eligibile pentru redistribuire la buget. Acesta a susținut că, practic, statul ajunsese să se împrumute din banii proprii și chiar să plătească și dobândă.

“Făcând o analiză a situaţiei financiare a companiilor de stat am constatat că o bună parte din resursele financiare lăsate ca rezervă nu s-au regăsit în finanţarea unor proiecte care să dezvolte capacitatea de producţie. Mai mult chiar, le-au folosit ca să facă plasamente financiare, inclusiv în titluri de stat. Adică statul a ajuns să se împrumute din banii proprii, ba să plătească şi dobândă”, a declarat Ministrul Finanțelor, citat de Mediafax.

Printr-o ordonanță adoptată joi s-a introdus posibilitatea redistribuirii acestor rezerve constituite anterior lui 2016 sub formă de dividende către bugetul de stat, iar unde se constată că rezervele nu au fost folosite conform destinaţiei prevăzute, în AGA se poate decide ca acestea să fie redistribuite către buget sub formă de dividende extraordinare.

Anterior, Guvernul a luat o altă hotărâre prin care minimum 90% din profitul net al companiilor de stat să fie vărsat la buget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *