Skip to content
Societate

Ministrul Gabriela Firea, noi detalii despre starea bebeluşului din Danemarca: de ce nu poate fi adus în România

Facebook

Gabriela Firea, ministrul Familiei şi Tineretului, a declarat că în urma corespondenţei cu autorităţile daneze a fost anunţată că bebeluşul român luat de la părinţi, după ce au considerat că a fost agresat, a fost externat, dar în momentul de faţă starea de sănătate nu permite trimiterea lui în România.

„Continuăm demersurile pentru aducerea în ţară a copilului M. R. aflat în plasament în Danemarca, când starea sa de sănătate va permite acest lucru. Am primit răspuns din partea ministrului Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Astrid Krag, la scrisoarea pe care am trimis-o în urmă cu două săptămâni.  

Legislaţia din Danemarca permite repatrierea unor copii aflaţi în astfel de situaţii delicate, dacă sunt îndeplinite condiţiile Convenţiei de la Haga. De asemenea, Ministrul Astrid Krag ne-a transmis că deciziile concrete în acest caz pot fi luate doar de autorităţile din localitatea unde a fost semnalat incidentul”, a anunţat ministrul Familiei şi Tineretului, Gabriela Firea.

„Am transmis, astăzi, o scrisoare primarului localităţii unde s-a născut M. R. şi unde locuieşte familia de tineri români. Am transmis, din nou, disponibilitatea autorităţilor române de a aduce în România copilul şi de a-l plasa în îngrijirea bunicilor materni. Am reiterat principiul internaţional potrivit căruia este în interesul copilului să fie crescut în familia extinsă. Nu ne dorim să îngreunăm în vreun fel activitatea autorităţilor daneze. Însă, informaţiile cu privire la situaţia copilului sunt îngrijorătoare. Măsura de plasament a fost, deja, instituită pentru un an de zile, iar băiatul se află la o familie maternală pe care părinţii nu o pot cunoaşte sau vizita. Tinerii români nu-l vor putea vedea pe băiat, indiferent de situaţia acestora, în următoarele şase luni.  Autorităţile daneze ne-au transmis că M.R. a fost externat, dar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România”, mai arată Gabriela Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *