Actualul ministru al Energiei, Victor Vlad Grigorescu, este offshore-ist din tată în fiu. Citiți, în cele ce urmează, despre combinațiile pe care le-a făcut, în Nigeria, o firmă de care demnitarul și-a legat numele.
Controversele legate de averea sa scot la suprafaţă neobişnuit de multe aspecte dubioase, atât în activitatea sa, cât şi în afacerile familiei sale. Printr-o firmă obscură, Grigorescu a executat silit Oltchim, în timp ce tatăl său, decedat în 2010, administra afacerile offshore ale consulului României în Nigeria, relatează Jurnalul Național.
Victor Grigorescu a fost timp de doi ani administratorul AG Industrial Consult SRL, o minusculă firmă de consultanţă, înfiinţată de defunctul său tată Andrei Răzvan Grigorescu în 2005 şi preluată ulterior de mamă, Georgeta Grigorescu. Firma are sediul în apartamentul său de la etajul 7 al unui bloc de pe strada Matei Millo din Bucureşti şi funcţionează la limita de avarie, cu cifre de afaceri aproape simbolice şi pierderi în ultimii trei ani de peste 120.000 lei. În 2010, Georgeta Grigorescu suspenda activitatea firmei pentru trei ani, dar se răzgândeşte şi reia activitatea în 2012. An în care AG Industrial Consult SRL a dădea în judecată Oltchim SA pentru o datorie pe care compania de stat o avea către firma lui Grigorescu, apoi o executa silit, printr-o decizie a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, din octombrie 2012. Ce a prestat actualul ministru al Energiei pentru Oltchim şi câţi bani a luat rămâne un secret.
Ministrul Energiei îşi începe cariera de funcţionar public după ce tatăl său, Andrei Răzvan Grigorescu, devenea, în 2001, secretar de stat în Ministerul Industriei şi Resurselor condus de Dan Ioan Popescu, în guvernarea lui Adrian Năstase. Seniorul Grigorescu nu se afla, însă, la prima demnitate publică. Până în 1990, tatăl actualului ministru al Energiei a fost adjunct al ministrului Industriei Chimice şi Petrochimice. Același Andrei Grigorescu fusese director general adjunct al Lukoil România, iar înainte de 1989 lucrase ca director general la Combinatul Petrochimic Piteşti şi director de plan-producţie în Centrala Industrială de Rafinării şi Petrochimie din același municipiu.
Tatăl ministrului Energiei a fost preşedintele Consiliului de Administraţie de la Petrodesign SA, unul din cei mai de tradiţie proiectanţi români de rafinării şi benzinării, înfiinţată în 1948. Petrodesign este deţinută acum de Dextron Ltd, offshore înregistrat în Marea Britanie, parte a grupului internaţional de firme Dextron, specializate în servicii de inginerie şi construcţii în industria petrochimică, activă în special în Africa. Grupul Dextron este controlat de Mircea Furtoş, consul al României în Nigeria, ţară în care a derulat zeci de proiecte petroliere cu autorităţile, în valoare de peste 200 de milioane de dolari. Furtoş mai patronează Petroconsult şi Romconsult, ambele specializate, de asemenea, în afaceri cu statul nigerian.
Citiți AICI întreaga investigație despre afacerile familiei Grigorescu.