Radu Marinescu (PSD), ministrul Justiției, a respins acuzația că proiectul de lege depus de coaliția PSD-PNL-UDMR privind pensiile magistraților reprezintă o temă de campanie: „în niciun caz, e o chestiune de rigoare legislativă și juridică”. Acesta a explicat și schimbările ce vor fi operate în privința vârstei de pensionare a magistraților.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV, în contextul în care liderii coaliției de guvernare au depus în Parlament un proiect de lege care prevede că, de la 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona dacă au minimum 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani.
Proiectul prevede și să fie atinsă eşalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistraţi în 2045.
Marinescu, despre discuțiile cu reprezentanții CSM, ICCJ și PG
„Discutăm despre un proiect de lege care a fost introdus în procedura parlamentară de către conducătorii coaliției de guvernare, urmând a parcurge procedura parlamentară. Invitația era transmisă de reprezentanții CSM, ICCJ și ai PG pentru realizarea unui dialog. Era stabilită și o dată pentru ziua de azi. Având în vedere activitatea desfășurată de fiecare dintre aceștia, nu s-a putut concretiza un cadru și un context al acestor discuții, urmând ca această chestiune să fie stabilită ulterior.
Acest proiect de lege va cunoaște toate evoluțiile specifice examintării de către Parlament. Voința e a legiuitorului, adică a Parlamentului, dar între puterile statului nu trebuie niciodată exclus dialogul și buna colaborare instituțională”, a declarat Radu Marinescu.
Cum răspunde Marinescu celor ce critică proiectul privind pensiile magistraților
Întrebat ce le spune celor care se opun proiectului de lege, Marinescu a răspuns: „Am lecturat și eu acest proiect de lege depus la Parlament și am văzut că se specifică explicit că nu e vorba de o scădere a cuantumului net al pensiei de serviciu, doar că aceasta nu poate fi mai mare de 100% din venitul net adus în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Dincolo de procentele care sunt instrumente ale calculului efectiv al pensiei, e de subliniat că pensia de serviciu nu scade. E adevărat, în ceea ce privește vârsta de pensionare, de la cea de 60 de ani din momentul de față, care urma să fie atinsă etapizat conform normelor legale, va crește la 65 de ani, aceste modificări urmând a se aplica celor care acum vor intra în profesia și în categoria magistraților, așa încât se asigură o stabilitate a statului magistraților. (…) Intră în vigoare etapizat pentru a se asigura anumite repere de constituționale”
Ministrul Justiției a repetat apoi că atributul legiferării aparține Parlamentului, iar acesta „e preocupat de stabilitatea statului de drept și a instituțiilor, cât și de echitate”.
Cât despre magistrații care se plâng că au sute de dosare pe an, Radu Marinescu a precizat că Guvernul pune în aplicare măsuri privind scheme de personal, infrastructură și digitalizare pentru a se reduce volumul de muncă.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News