Ministrul Justiției: Pensia de serviciu trebuie să fie cât mai apropiată de ultimul salariu

Sursa foto: Radu Marinescu

Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat marţi, despre tăierea pensiilor speciale, că pensia de serviciu trebuie să fie cât mai apropiată de ultimul salariu iar în momentul de faţă, deja avem o condiţie, pensia nu poate să mai depăşească salariul net în plată. Ministrul a mai spus că prin programul de guvernare, Guvernul îşi propune această reformă care se ducă vârsta de pensionare către vârsta standard din România. Asta este intenţia noastră, însă, repet, fără a bulversa ecosistemul judiciar.

Ministrul Justiţiei a fost întrebat la Antena 3 CNN dacă se pot tăia pensiile speciale.

”În primul rând, ar trebui să spunem că obiectivul nostru, ca societate, nu ar fi să tăiem sau să reducem drepturi. Ce ar trebui să ne preocupe este un deziderat de justiţie socială. Adică să existe o uniformitate în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, să atingem o vârstă standard de pensionare, ceea ce ne-am propus prin programul de guvernare şi pentru magistraţi, şi în acelaşi timp să ne asigurăm că respectăm nu doar nişte standarde stabilite de Curtea Constituţională, dar inclusiv de evaluările făcute de Comisia Europeană”, a răspuns ministrul Radu Marinescu.

El a precizat că dacă ne propunem să facem o reformă în ceea ce priveşte statutul magistratului, aceasta trebuie făcută în acord cu Uniunea Europeană, pentru că în PNRR avem unul dintre jaloanele care ne-a permis să atragem fonduri.

”Avem aceste decizii ale Curţii Constituţionale, care au fost promulgate în regim de legalitate. Avem legistaţia anterioară, care tot de statul român a fost adoptată şi atunci putem să învăţăm aceste lucruri, dar prin dialog profesional”, a completat ministrul.

”Convingerea mea este următoarea ca jurist, întotdeauna norma poate să fie schimbată, atunci când realitatea pe care ea, de fapt, o încorporează juridic, s-a schimbat. Dacă realitatea socială s-a schimbat şi aşteptările sunt altele, şi norma poate să fie modificată. Însă, într-un stat de drept, trebuie să respectăm nişte principii fundamentali. Legalitate, predictibilitate. (..) Pensia de serviciu trebuie să fie cât mai apropiată de ultimul salariu şi, bineînţeles, aici ne referim la netul respectiv, pentru că, în momentul de faţă, deja avem o condiţie. Pensia nu poate să mai depăşească salariul net în plată”, a mai spus ministrul.

Despre majorarea vârstei de pensionare la magistraţi, ministrul a spus că legea permite magistraţilor să se pensioneze.

”Există tot felul de principii şi de reguli. Situaţia ta juridică că e guvernată de legea în vigoare la momentul când aceasta este realizată. De exemplu, magistraţii care acum s-ar putea pensiona, sunt sub legea actuală de pensionari. Dacă ei pleacă din sistem, pleacă foarte mulţi care au vârsta de pensionare, dar au şi altceva care este inestimabil: experienţă, acumulare profesională, acumulare intelectuală. (..) Trebuie să îi păstrăm în sistem pe aceştia. De aceea ne propunem, prin programul de guvernar, această reformă care se ducă vârsta de pensionare către vârsta standard din România. Asta este intenţia noastră, însă, repet, fără a bulversa ecosistemul acesta judiciar”, a mai spus Marinescu.

”Eu nu consider că la 50 de ani o persoană este în deplinătatea, în maturitatea asta profesională, intelectuală, culturală, are un echilibru în viaţă. (..) Trebuie să găsim acea formulă, şi asta ne preocupăm şi asta facem în momentul de faţă, care să asigure şi garanţiile din perspectiva principiilor, dar şi scopul social, interesul social de a-i ţine cât mai mult în sistem. (..) Ne preocupăm să nu încălcăm nişte piloni  ai statului de drept. Asta e, de fapt, preocuparea pe care trebuie să o avem”, a mai spus Radu Marinescu.

Ministrul a mai afirmat că ”reforma nu trebuie să o facem în ani de zile ci reforma trebuie să o facem odată şi bine”.

Citeste ami mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: