Skip to content
Politică

Ministrul Justiției vrea condiții mai bune pentru deținuți. Ce sume va cheltui

Îngrijirea deținuților ar putea necesita investiții mai mari din partea statului român.

În prezent, pentru un deținut pe zi se cheltuie 3 lei pentru hrană, preț ce ar putea ajunge și la 4 euro, în cel mai bun caz, dar și la 8 euro pe zi.

Această situație este cauzată de condițiile din spatele gratiilor. Suma în cauză a fost anunțată de ministrul Justiției, Raluca Prună, care se referă la o sancțiune din partea CEDO.

Pentru a rezolva acest lucru, o soluție ar fi construirea unor penitenciare noi, dar statul nu are banii necesari pentru asta.

„Din calculele pe care noi le-am făcut, în funcţie de populaţia aflată în detenţie, de 28.000 de persoane, estimările noastre sunt că statul român ar avea de plătit 80 de milioane de euro pentru neconformitatea situaţiei din penitenciar cu standardele minime.

Ne-am adresat Curţii, cerând îngăduinţă. Soluţia pe termen lung ar fi construirea sau repararea de penitenciare şi construirea de noi penitenciare. Şi dacă am avea astăzi un miliard de euro, probabil că nu vom avea cele două penitenciare mai repede de şapte ani şi chiar dacă le-am construi, aceste penitenciare ar însemna 2.000 de locuri. Noi avem un deficit de – în jur – 9.000 de locuri, deci nouă ne-ar trebui nouă penitenciare”, a declarat Raluca Prună, potrivit b1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *