Skip to content
Politică

Ministrul Marcel Boloș, despre ajutoarele la încălzire: Cum se fac calculele, cine va beneficia de ajutoare și de unde vin banii

Inquam Photos / George Călin

Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit joi, pentru B1 TV, despre ajutoarele la încălzire. Acesta a detaliat ce calcule se fac acum la Guvern, cine va beneficia de aceste ajutoare și de unde vor veni banii.

„Toate aceste măsuri care privesc ajutoarele de încălzire se referă la categoriile de persoane și familiile defavorizate așa cum e înțeles acest lucru prin regulamentele Comisiei Europene. Deci trebuie respectate aceste condiții în ce privește venitul pe care îl realizează familiile și persoanele considerate ca fiind defavorizate.

Plafonul, dacă Guvernul va aproba, va fi sub 2.000 de lei pe loc de consum, venitul luat în calcul pentru acordarea ajutorului de încălzire. Prin urmare, pe lângă pensionari, vor mai beneficia și cei cărora li se plătește alocația pentru sprijinul familiei sau întreținerea familiei, cum se cheamă acest tip de sprijin social. Sunt luate în calcul ca beneficiari persoanele cu dizabilități. Avem ca formă de sprijin acele categorii de pensionari care sunt beneficiari de pensie de invalditate și au vârsta de peste 60 de ani. Analizăm și alternativa de a renunța aici la limita de vârstă.

Locul de consum se consideră a fi gospodăria. Avem în vedere consumul energetic al gospodăriei. Dacă împreună locuiesc mai mulți beneficiari ai ajutorului de încălzire, avem în vedere să nu multiplicăm această formă de ajutor de încălzire, ci să dăm pe locul de consum și să avem în vedere toate consumurile energetice, de la energie, gaze, încălzirea, indiferent de sursa cu care se realizează.

Forma pe care o gândim noi și pe care o avem în lucru cu colegii din MIPE are în vedere ca factura efectivă de energie pe care și-o alege omul și cât încape în limita aceasta de ajutor de încălzire de 700 de lei, pe care o gânfim pe loc de consum, să-și poată alege factura pe care și-o plătește, tipul de energie pe care și-l achită și datoriile pe care le are față de furnizorii de energie.

În limita de 2.000 de lei pe care o propunem ca plafon, cifra limită de venitm sunt circa 4 milioane de locuitori. Subliniez că discutăm de locul de consum, care e gospodăria și s-ar putea ca acolo să fie doi sau mai mulți beneficiari, dar nu se va multiplica, se va da un singur ajutor pe loc de consum. Dacă la acea adresă locuiesc și alte persoane care realizează venit și sunt înregistrate la Finanțe, probabil venitul se va lua în calcul raportându-ne la toți cei din gospodăria respectivă”, a explicat Marcel Boloș.

Ministrul a precizat că România are la dispoziție un miliard de euro anul viitor: „Avem un plafon maxim stabilit de Comisia Europeană de 2,3 miliarde de euro. Din acest plafon, urmează să mai gândim și pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri, tot pentru consumurile la utilități”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *