Cu ocazia lansării Raportului de Țară privind Clima și Dezvoltarea, realizat de Banca Mondială în colaborare cu Guvernul României, președintele Klaus Iohannis a spus că își dorește să avem mai multă claritate cu privire la modul în care putem asigura pentru România o tranziție climatică ordonată și justă. La eveniment a fost prezent și Mircea Fechet, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor care, invitat în emisiunea Puterea Știrilor, a explicat că schimbările climatice nu se opresc la granița vreunui stat și că indiferent unde esti, vei fi afectat la fel de probabil de acest fenomen.
“Dacă discutăm despre temperaturi extreme sau temperaturi mai ridicate decât cele cu care eram noi obișnuiți, dacă discutăm despre fenomene meteo cu care ne întâlneam mai rar în trecut: vijelii, grindină, precipitații foarte abundente pe zone restrânse, care conduc de cele mai multe ori la producerea unor viituri, sunt lucruri cu care am început să ne obișnuim, deși ele făceau parte din categoria breaking news atunci când se petreceau. Chiar dacă s-au întâmplat și în trecut astfel de fenomene, incidența și intensitatea cu care ele se petrec în perioada această ne face să înțelegem că deja răul a fost făcut, că este un proces foarte avansat în care, pur și simplu, s-a schimbat climă cu totul și suntem obligați să luăm niște măsuri imediate (…). Efortul pe care urmează să îl facă statele trebuie să fie unul colectiv, pentru că degeaba un stat este foarte ambițios din punct de vedere climatic, dacă, în vecinătatea acelui stat sau pe cealaltă parte a globului pământesc constatăm că aceste ambiții nu sunt corelate”, a mai spus ministrul MMAP.
Mircea Fechet a adăugat că dacă “din punct de vedere statistic, în trecut, la fiecare 10 ani aveam și 1 sau 2 ani, poate chiar 3 ani de secetă, astăzi vom observa că din 10 ani avem și 6 ani și 7 ani consecutivi, de secetă, ceea ce ne obligă să luăm niște măsuri în ceea ce privește agricultura, ne obligă să investim în irigații și ne obligă, bineînțeles că pe termen lung, să luăm acele măsuri necesare pentru a ne reduce emisiile de gaze cu efect de seră care au și generat această situație”.
Cea mai călduroasă zi de 21 octombrie din ultimii 120 de ani
“Dacă vreți, vă dau o cifră de acum 3 zile. Am avut cea mai călduroasă zi de 21 octombrie din istoria măsurătorii temperaturii în România și… măsurăm de 120 și ceva de ani (…) Se pare că anul 2023 se va înscrie în lista scurtă a acelor ani cu cele mai mari temperature din istoria măsurătorilor ANM-ului.”, a conchis ministrul MMAP.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News