Skip to content
Siguranța cetățeanului

Ministrul Mediului denunță o amplă campanie de fake news: Voi face tot ce depinde de mine să protejăm pădurile României

Inquam Photos / George Calin

Costel Alexe, ministrul Mediului, marți, într-o conferință de presă, a denunțat o amplă campanie de fake news prin care se încearcă, pe rețele sociale sau în alte medii, să se inducă populației ideea „că se taie pădurile României și sunt trimise la export în țări din Europa sau în alte părți”.

„Circulă în spațiul public zeci de mii de postări nesimțite către adeziuni ale unor partide. Pe fondul unui curent anti- naționalist și anti –european, imgini cu trenuri cu bușteni sau cu depozite ale unor firme fac ravagii pe internet.

În acest an în România au intrat mii și mii de vagoane cu buțat care să fie aici valorificați și mai apoi valorificate în Europa. Confirm datelor INS, în ultimii ani, România este un importator net de buștean și material lemnos. Aceste exemple care circulă nestingherite pee Facebook manipulându-vă și eu am aceleași emoții. În România astăzi se pot exploata legal 18 milioane de metri cubi”, a declarat Alexe.

Alexe a spus că în anul 2020 niciun tren sau camion cu bușteni nu a plecat din România.

”Au fost multe cazuri rostogolite, finanțate cu zeci de mii de euro. Aș vrea să îi asigur pe toți cei de acasă că sunt un om de bună credință și că voi face tot ce depinde de mine să protejăm pădurile României.

Tot ceea ce ați văzut pe rețelele de socializare în ultima lună sunt doar manipulări. Vreau să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos, cu bușteni nu a fost exportat spre țări din Europa. Avem o adresă de la Ministerul Transporturilor prin care ni se arată faptul că niciun tren nu a plecat din România. De asemenea, niciun transport de buștean nu a plecat prin alte puncte de descărcare.”, a spus Costel Alexe.

Sunt foarte mulți politicieni care au luat cuvântul în această perioadă, vorbind public despre păduri, lansând petiții online. Pe politicieni nu-i pot bănui de necunoașterea legii, pentru că asta în mod normal ar trebui să le fie obiectul muncii. Dar când promovezi astfel de imagini poți fi acuzat de cinism, de ticăloșie, de demagogie, încercând doar să exploatezi politic o emoție a întregii societăți, care ani la rând a văzut că managementul resursei forestiere în România nu a fost valorificată eficient”, a mai precizat Alexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *