Skip to content
Politică

Ministrul Mediului ia atitudine în criza de la Vokswagen

Ministrul Mediului ia atitudine în criza provocată de Vokswagen, după ce producătorul auto german a fost acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor întreprinse de autoritățile din SUA privind emisiile vehiculelor comercializate de grupul german.

Autoritățile române vor înființa un grup mixt de lucru ce va avea ca misiune identificarea măsurilor pe care statul român trebuie să le impună în cazul Volkswagen, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Am hotărât cu ministrul Transporturilor ca specialiștii din interiorul ambelor ministere să se întâlnească. Ieri (joi – n.r.), am convocat la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o întâlnire între specialiștii Autorității de mediu și cei ai Registrului Auto Român. La discuții au mai participat președintele ANPM, Toma Petcu, și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Florin Diaconu, cât și directorul general al Registrului Auto Român, George Adrian Dincă.

Întâlnirea a fost organizată pentru a se stabili care sunt acțiunile pe care statul român ar trebui să le întreprindă în privința acestui caz. Specialiștii au stabilit că vor pune bazele unui Grup mixt de lucru, în care să fie implicați atât specialiștii RAR, cât și cei ai Agenției Naționale de Protecție a Mediului și Gărzii Naționale de Mediu. În același timp, ministrul Transporturilor a solicitat deja Autorității de omologare germane clarificări pe această temă. Prin urmare, în funcție de rezultatele Grupului mixt de lucru, dar și în funcție de răspunsul pe care îl vom primi din partea autorității de omologare germane, statul român va decide care sunt măsurile legale care trebuie impuse”, a afirmat Gavrilescu.

Demnitarul a adăugat că va fi stabilită componența Grupului mixt, entitate ce poate fi înființată fie printr-o decizie a Guvernului, fie printr-o decizie inter-ministerială.

„Nu știm când ar trebui să vină răspunsul din partea autorității de omologare germană. Bănuim că deja autoritatea este asaltată de solicitări pe acest subiect din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Grupul mixt de lucru poate fi înființat fie printr-o decizie în Guvern, fie printr-o decizie inter-ministerială, depinde ce cale se va alege. Grupul va începe să funcționeze cel mai probabil de săptămâna viitoare când specialiștii se vor întâlni pentru a stabili componența Grupului. Vom vedea exact care va fi procedura de lucru, în funcție de ce ne vor spune specialiștii. Din punctul nostru de vedere suntem pregătiți, facem monitorizări permanente”, a precizat Gavrilescu.

În privința unei eventuale modificări a taxei auto, oficialul a subliniat că „este extrem de prematur să vorbim până nu avem toate informațiile”.

„Nu vreau să intrăm pe un teren al speculațiilor. Mai întâi de toate trebuie înființat Grupul de lucru mixt, iar în funcție de rezultatul analizei putem decide ce avem de făcut mai departe”, a spus ministrul Mediului.

Amintim că, joi, Comisia Europeană a solicitat tuturor celor 28 de state comunitare să demareze propriile lor investigații la nivel național cu privire la autoturismele Diesel produse de Volkswagen pentru a putea stabili dacă și cât de multe vehicule certificate în UE au fost echipate cu sisteme care încalcă reglementările Uniunii Europene (sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare — n. r.).

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităților SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susține Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanții VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor și au anunțat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Numai în SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparațiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii șapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat și Audi A3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *