Skip to content
Societate

Ministrul Mediului: La Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani

Costel alexe Inquam Photos / George Calin

Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că la Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani, de pe o suprafaţă de 340 de hectare de pădure fiind furaţi peste 100.000 de metri cubi. La sfârşitul săptămânii trecute, Costel Alexe, a făcut o vizită în Maramureş, acesta fiind judeţul cu cele mai mari tăieri ilegale din România în 2018.

Duminică am avut o vizită de lucru în judeţul Maramureş. În 2018 a fost judeţul cu cele mai mari tăieri ilegale din România, 110.000 de metri cubi au fost identificaţi de colegii de la gărzile forestiere, cine ştie ce cantitate nu a fost descoperită. Aş vrea să vă spun că în Maramureş la Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani. Pe o suprafaţă de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furaţi 100.000 de metri cubi, o pădure rasă de pe 340 de hectare, un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei şi mai mari prejudicii aduse naturii şi evident mediului înconjurător”, a afirmat ministrul.
El a mai spus că acolo nici cetăţenii nu s-au sesizat, nici autorităţile, cazul fiind descoperit de Garda Forestieră Cluj, iar dosarul a fost trimis la Parchet.
Acolo acea pădure nu ar fi putut să dispară peste noapte pentru că s-au făcut tăieri în mod repetat timp de cinci, şase, şapte ani fără ca nimeni să le vadă, nici cetăţenii nu au sesizat, nici autorităţile statului nu s-au sesizat, aproape că într-o conlucrare comună o suprafaţă importantă din pădurile României a dispărut. Colegii de la Garda Forestieră Cluj au descoperit acest subiect, l-au investigat şi vă anunţ că săptămâna trecută dosarul a fost trimis la Parchet”, a precizat Costel Alexe.
El a mai afirmat că îi vrea „cu cătuşe la mâini” pe cei care au furat din pădurile României.
„Mesajul public pe care îl am pentru toţi cetăţenii României, pentru autorităţile statului care sper să conclucreze cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor este că eu, ca ministru, îi vreau cu cătuşe pe mâini pe toţi cei care taie ilegal, transportă ilegal sau fură din pădurile României. Nu ne mai permitem ca ţară să avem astfel de practici care evident ne duc spre lumea a treia în care ne defrişăm, ne tăiem iegal pădurile în scopuri personale sau de grup. Sunt foarte hotărât ca în perioada următoare, împreună cu colegii din gărzile forestiere, să verificăm tot ce mişcă în păduri şi tot ce mişcă pe drumurile României ca astfel de practici să nu mai avem”, a mai declarat Costel Alexe, potrivit News.ro.
Întrebat cui aparţinea pădurea respectivă, ministrul Mediului a răspuns: „Iniţial pădurea era proprietate publică a statului, la un moment dat au fost inventate nişte litigii, în total 410. Odată avute aceste litigii, din păcate pentru această pădure, cu concursul Direcţiei Silvice sau al celor care ar fi trebuit să protejeze pădurea, cele 340 de hectare de pădure au rămas fără servicii de pază astfel încât a fost liber la furat. Abia după 10 ani, când trebuia din nou făcut acel amenajament silvic s-a constatat că nu mai e nimic şi de atunci pădurea a revenit din nou în grija Ocolului Silvic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *