Ministrul Mediului: Magazinele, obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcționează

Mircea Fechet
Sursă foto: Facebook/ Mircea Fechet

Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcționează și să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, menționând că în prezent instituția lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens.

„Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanție returnare în fiecare weekend și până acum fie am fost eu mai norocos, fie în județul Bacău lucrurile funcționează mai bine decât în alte județe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcționeze. Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, așa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcționează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alta cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, și la casa de marcat lăsăm și pet-urile goale și primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, la conferința „Curățenia de primăvară în România”, ediția 2024, organizată de DC Media Group.

Întrebat despre situațiile în care populația cumpără produse și apoi lasă ambalajele la coșul de gunoi, fără să colecteze cantități mai mari, ministrul Mediului a afirmat că în marile orașe din alte țări, în care există sistem de garanție – returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanția respectivă și valorifică ambalajul, scrie Agerpres.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: