Ministrul Mediului: Nu strângeți pet-uri pentru returnare înainte de 30 noiembrie

Mircea Fechet
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Prezent în cadrul unei emisiuni tv, Mircea Fechet îi sfătuiește pe români să nu adune pet-uri și alte ambalaje reciclabile, întrucât garanția nu va fi primită decât în anumite condiții.

„Cred că este bine să spun și eu aceste lucruri, respectiv faptul că românii nu au de ce sa strângă astăzi ambalaje care nu sunt purtătoare de garanție si care nu sunt parte din sistemul Sistemul Garanție-Returnare, nu au logo-ul sistemului pe etichetă, pentru ca acele ambalaje nu vor avea nicio valoare. Cu alte cuvinte, PET-urile pe care le avem prin casă ar trebui duse la punctul de colectare din fața blocului sau la pubela pentru reciclabile, pentru că, începând din 30 noiembrie, vom putea recupera doar acele garanții pe care le-am plătit atunci cand am cumparat o băutură aferentă sistemului SGR”.

Mai mai mult de atât, garanția va fi evidențiată separat, și la raft și pe bonul fiscal. Ea nu va fi purtătoare de TVA. Cu alte cuvinte, băutura va fi mai scumpă cu acei 0,50 de bani, respectiv garanția, a mai menționat ministrul Mediului.

„Până la urmă, mai afirmă Fechet, este o obligație legală a tuturor punctelor de colectare si a magazinelor care vând astfel de băuturi să și preia acele ambalaje. Dar din verificările făcute, am constatat că marile lanțuri de magazine sunt conformate. Multe dintre ele au investit și au și pus în funcțiune sisteme automate de preluare a acestor recipiente, la fel cum am constatat că și magazine mai mici au făcut acest lucru. Sunt convins că nu va fi nevoie de sancțiuni și că va exista o conformare voluntară a comercianților ăn legatură cu sistemul Garantie-Returnare, pentru că interesul este unul comun”, a subliniat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În urma aplicării măsurilor incluse în sistemul de Returnare Garanție, cele 7 milioane de ambalaje de plastic, sticlă sau aluminiu vor ajunge la  pet-uri, sticle sau aluminiu vor ajunge la fabricile de reciclare și nu la gropile de gunoi, pe albiile cursurilor de apă sau în parcuri, păduri.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL