Skip to content
Politică

Ministrul Mediului, prima reacție după ce România a fost condamnată de CJUE pentru poluarea din Bucureşti

Inquam Photos / George Calin

Joi, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Costel Alexe a precizat că „era previzibilă” condamnarea României la Curtea de Justiție a UE.

Era previzibil verdictul Curții de azi. O țară întreagă este astăzi condamnată din cauza unei administrații locale iresponsabile. Comisia Europeană a fost răbdătoare cu noi pe acest subiect.

Ne declarăm în favoarea unui răspuns ecologic în fața provocărilor economice din întreaga Europă. Ne dorim ca Pactul Ecologic European să rămână în centrul planului de redresare economică după COVID-19. E cea mai bună strategie de creștere pentru fiecare stat european și pentru fiecare cetățean al planetei. E și instrumentul prin care pot fi mobilizate resurse finanțare importante pentru stimularea economiilor și crearea de noi locuri de muncă.

Pactul Ecologic European propune un model economic sigur și durabil, utilizarea mai eficientă a resurselor, printr-un grad mai mare de reciclare, locuri de muncă și consolidarea rezilienței noastre față de riscurile majore de sănătate. Vom direcționa din fondurile UE sume importante către investiții durabile, care să sprijine tranziția la o economie circulară neutră in punct de vedere climatic”, a declarat ministrul.

Reacția ministrului vine după ce România a fost condamnată, joi, de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru poluarea din Bucureşti. CJUE precizează că România nu a respectat reglementările privind valorile limită de PM10, conform sentinței.

Decizia vine după ce Comisia Europeană cerut Curţii, în 12 octombrie 2018, constatarea că ţara noastră nu respectă reglementările în mateirie. Comisia a trimis în judecată România pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind calitatea aerulului înconjurător, pentru depăşirea sistematică a valorilor limită pentru microparticule (PM10) în Bucureşti.

„România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până cel puţin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până în anul 2014 inclusiv, cu excepţia anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentraţiile de PM10 în zona RO32101 (Bucureşti, România), nu şi‑a îndeplinit obligaţiile care îi revin (…) privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa (…) şi, pe de altă parte, nu şi‑a îndeplinit, în ceea ce priveşte această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligaţiile care îi revin în (…), în special obligaţia (…) de a se asigura că perioada de depăşire este cât mai scurtă cu putinţă”, a decis, joi, CJUE.

DETALII AICI: România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *