Skip to content
Politică

Ministrul Mediului: România a rezolvat 18 din cele 28 de proceduri de infringement

Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, apelor și pădurilor, a declarat că România a rezolvat 18 din cele 28 de proceduri de infringement declanșate împotriva țării noastre în domeniul protecției mediului.

„Suntem într-un an crucial, într-un an decisiv pentru problematicile de mediu, deoarece la sfârșitul anului, în decembrie, are loc Conferința de la Paris pe schimbări climatice, unde așteptările sunt extrem de mari, iar România ca membru al Uniunii Europene, este implicată. Prima întrebare /a Grupului Parlamentar PNL din Camera Deputaților, n.r./ vorbește despre 28 de infringement-uri în domeniul protecției mediului. Am rămas consternată când am văzut că, deși România a avut termene de tranziție generoase la dispoziție, s-au strâns totuși zeci de proceduri de infringement. Nu unul, nu două, nu 10, ci 28 (…) Din cele 28 de proceduri de infringement care erau declanșate împotriva României, 18 proceduri erau fost deja clasate pe data de 26 februarie 2015, pentru că toate demersurile pe care le-am făcut din momentul în care am preluat mandatul, alături de colegii mei, secretari de stat, directori din Direcțiile deconcentrate și Direcțiile ministerului, am reușit cu toată corespondența cu Comisia Europeană să deblocăm situația. La ora actuală, 18 din aceste proceduri sunt clasate, iar alte patru sunt în procedură de clasare”, a afirmat Gavrilescu, citată de agerpres.ro.

Ministrul a precizat că procentul de rezolvare a problemelor este de 78%.

„În privința calității aerului, sunt foarte multe lucruri de spus, dar nu trebuie să fim impasibili la lucrurile pe care trebuie să le facă și alte autorități, nu neapărat numai Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Pentru depășirea valorilor la PM10 /pulberi în suspensie — particule de praf, n.r./, în prezent procedura este declanșată numai pentru trei aglomerări. Dintre acestea, în anul 2014, s-au rezolvat deja două, iar în ultima aglomerare, respectiv București, depășirile se înregistrează la o singură stație, respectiv la stația Cercul Militar (…) Nivelul mare de pulberi în suspensie este cauzat și de traficul intens. Asta înseamnă că circulă pe șoselele României un număr mare de autovehicule care poluează și de aceea am fost extrem de vigilentă atunci când am mărit bugetul de alocare pentru Programul Rabla prin Administrația Fondului pentru Mediu. Vă aduc aminte că procedura s-a declanșat, inițial, pentru 17 aglomerări urbane (…) Monitorizările pe care le facem din toate stațiile din țară să ne ducă la un singur lucru, adică să reducem poluarea și să implementăm legislația românească și europeană așa cum trebuie”, a punctat ministrul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *