Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat, chestionat dacă ar trebui eliminat avizul Academiei Române privind ordinul urşilor, că este un subiect sensibil şi consideră că trebuie consultată societate civilă în legătură cu acest aspect. „Mi-am propus să ţin cont de părerea Academiei Române până când vom avea o altă legislaţie”, a adăugat liberalul.
„Eu cred că pe un subiect atât de sensibil din mai multe puncte de vedere, pe de o parte din cauza riscurilor pe care interacţiunea dintre om şi urs, şi am avut din păcate nenumărate astfel de situaţii, eu cred că va trebui sa gestionam cu foarte multă precauţie acest subiect. Eu cred că este nevoie de consultare la nivelul societăţii pe de-o parte şi pe de alta parte cred că părerea specialiştilor în general contează. Cu alte cuvinte, fie ca vorbim despre specialiştii de biodiversitate din Ministerul Mediului, fie că vorbim de specialiştii din ANAM sau că vorbim de specialiştii din biodiversitate din cadrul Academiei Române, eu cred că părerea fiecăruia contează şi este rolul politicului care, după ce ascultă toate aceste opinii cu care cu asta se ocupă în fiecare zi, să ia o decizie”, a afirmat Mirceal Fechet, întrebat luni, la finalul şedinţei conducerii PNL, ce părrere are despre faptul că fostul ministru Tanczos Barna a spus că ar trebui eliminată din legislaţie acel aviz al Academiei Române cu privire la ordinul urşilor.
Ministrul Mediului a mai spus că şi-a propus să ţină cont de opinia Academiei Române până când va exista o altă legislaţie în domeniu.
„Deocamdată mi-am propus să ţin cont de părerea Academiei Române până când vom avea o altă legislaţie sunt oricum obligat să procedez de această manieră. Asta înseamnă că astăzi, cel târziu mâine, vom avea un nou ordin privind cotele de preventie şi de intervenţie pentru populaţia de urs brun pe care pe de-o parte îl vom trimite în procedura de consultare publică, pe de-o parte îl vom trimite Academiei Române din nou spre avizare”, a completat Fechet.
Întrebat care vor fi cotele de urşi, Fechet a răspuns: „Cotele vor fi cele propuse de către Academie, respectiv 140 de exemplare pentru cota de preventie şi 80 de exemplare pentru cota de intervenţie. Asta înseamnă 220 de ursi, faţă de aproape 500 cât era prevăzut iniţial în ordin”.
Acesta a mai preciizat că vor exista întotdeauna organizaţii neguvernamentale care se vor opune acestor cote, însă el este interesat „ca oamenii să fie în siguranţă şi pe de altă parte mă interesează ca specia de urs brun, specie protejată, să fie într-o stare buna de conservare”.
„Bineînţeles că vor fi organizaţii neguvernamentale care se vor opune oricărei forme de eutanasiere sau de extragere a acestor exemplare, la fel cum vor exista oameni care îmi trimit în fiecare zi mesaje pe telefonul mobil legate de prapadul pe care ursul l-a facut in gospodaria lor. Că vorbim de animale din gospodarie omorâte (sunt foarte multe familii care depind de animalele pe care le au în bătătură: oi, vaci, ş.a.m.d.) sau de situaţii în care oamenii şi-ar putea pierde viaţa, exista o certitudine că trebuie să intervenim. Am spus mereu că îmi doresc cel puţin două lucruri, pe de-o parte să începem cu ursi problemă, pe de-o parte să iyi eutanasiem dacă va trebui să eutanasiem sau să împuşcăm exemplare să nu o facem cu acei urşi din mijlocul pădurilor care nu au interacţionat vreodată cu oamenii şi să începem cu acei ursi problema, ursii gunoieri, ursii cersetori, cum îi numim noi”, a mai explicat Fechet.
Ministrul Mediului a adăugat că îşi doreşte foarte mult ca atunci când se va ivi situaţia de a extrage un exemplar, acest lucru să fie făcut, prin împuşcare sau eutanasiere, cu personal angajat al Fondului cinegetic.
„Pe de alta parte îmi doresc foarte mult ca atunci cand vom fi puşi în situaţia sa extragem un exemplar, o vom face prin împuşcare sau eutanasiere, repet, acest lucru sa se desfăşoare cu personal angajat al Fondului cinegetic. Cu alte cuvinte să nu riscam să mai fin în aceeaşi situaţie cu care nu as vrea sa ne mai confruntăm, respectiv sa vina o persoană dintr-o alta tara sa plătească o suma formidabilă de bani şi în mijlocul pădurii sa impuste un exemplar foarte valoros. Am spus, nu sunt de acord cu vanatoarea de trofeu la urs, ursul fiind o specie protejată”, a conchis Fechet.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News