Skip to content
Politică

Ministrul Muncii anunță: Recalcularea pensiilor se va realiza asupra tuturor pensiilor

Inquam Photos / George Calin

Raluca Turcan a precizat, marți, la finalul discuțiilor cu Stelian Ion, că reprezentanții Ministerului Muncii și cei ai Ministerului Justiției nu vor face publice variantele intermediare ale planurilor privind reforma sistemului de pensii speciale din Justiție, ci vor prezenta propunerea finală.

Raluca Turcan, despre recalcularea pensiilor și pensiile din sistemul de Justiție

„În interiorul unui grup de lucru vom face proiecţii, calcule, vom pune cifrele în analiză, iar la final va rezulta o variantă finală. Cert este că am găsit deschidere şi avem un punct de vedere care pleacă din sistem, astfel încât în momentul în care vom veni cu o nouă variantă de sistem de pensii speciale cei care sunt beneficiari să aibă cunoştinţă de aceste propuneri şi în acelaşi timp şi toleranţă faţă de propunerile cu care vom veni. Am agreat împreună cu ei să nu discutăm public variantele pe care le-am agreat astăzi şi să venim la final cu varianta finală, cu propunerea finală, întrucât CSM este o structură colegială, presupune avansarea unor negocieri şi discuţii în interiorul CSM”, a declarat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

Raluca Turcan a explicat că, în ceea ce privește recalcularea pensiilor, există un sentiment de îngrijorare în rândul sistemelor care beneficiază de pensii speciale.

„De asemenea, existând să spunem şi un sentiment de îngrijorare în rândul sistemelor beneficiare de pensii speciale este firesc ca lor să le fie prezentată varianta finală şi nu variante intermediare, întrucât legislaţia nu se face la televizor sau în presă, o pregătim aici şi comunicăm împreună cu ei. (…) Am agreat astăzi un lucru împreună şi cu ministrul Justiţiei, şi anume în momentul în care vorbim de recalculare a pensiilor, această recalculare se realizează asupra tuturor pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul judiciar, fie că vorbim de celelalte pensii. (…) În rest, detalii legate de ce valoare a veniturilor sau care este perioada de referinţă, aspectele acestea ţin de discuţiile interne”, a mai spus ministrul Raluca Turcan.

Stelian Ion: Eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați nu este posibilă

Ministrul Muncii a explicat că pensiile de serviciu ale magistraților sunt protejate de Constituție și de deciziile Curții Constituționale, astfel că nu pot fi eliminate în totalitate.

„Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general şi vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil. Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, spune ministrul Stelian Ion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *