Skip to content
Politică

Ministrul Muncii dezvăluie planurile tehnocraților cu pensiile și salariile românilor. Când intră în vigoare legea salarizării unitare

Negocieri pe tema legii salarizarii unitare. Care sunt planurile tehnocratilor cu banii romanilor, pensii si salarii

Ministrul Muncii Claudia Ana Costea a vorbit, miercuri seară, în emisiunea „Ora de vârf” de la Romania TV despre legea salarizarii unitare în sistemul bugetar.

Astfel, ministrul Muncii a prezentat ce s-a discutat la guvern cu sindicatele referitor la problema salariilor: „Potrivit calendarului afisat pe site-ul guvernului, aceste consultari cu ministerele in cadrul grupului de lucru care contin si confedrerațiile sindicale reprezentate au inceput ieri, au continuat astaazi. Maine este o zi de pauza in care vom incerca sa asimilam si sa punem cap la cap rezultatul discutiilor. In cadrul discutiilor am urmarit sa cunoastem care este situatia reala pe fiecare familie ocupationala. Am in vedere ceea ce grupul de lucru a solicitat fiecarui minister, respectiv situatia posturilor ocupate, total posturi vacante care reprezinta numarul de persoane si impactul financiar al suprapunerilor pe grade. Una din disfunctionalitatile care a generat inechitati si discriminari in cadrul acelorasi categorii profesionale se datoreaaza acestor suprapuneri de trepte si gradatii.

Nu va pot spune in acest moment pe cate trepte vom merge. Grupul de lucru intentioneaza sa centralizam baza de date, care este impactul financiar si dupa aceea ne vom pronunta sa raspundem unor asteptari imense. Discutiile si atitudinea membrilor organizatiilor sindicale este foarte calma, discutiile se poarta transparent. Asta e o concluzie la care au ajuns domniile lor in cadrul primelor discuti. Noi am spus foarte clar ca vom face o verificare a impactului si sustenabilitatii financiare a acestei legi. Noi inca n-am decis daca va fi pe 3 ani sau pe mai multi. Exista foarte multe inechitati. Majorarile in unele instituii s-au aplicat la salariul de baza la altele la salariul de incadrare. In continuare, foarte multe inechitati si disfunctionalitati. Avem situatii in care un debutant care incepe activitatea aucm are salarii de incadrare mai mari decat a unei persoane cu vechime in postul sau activitatea respectiva. In grupul de lucru am decis ca pana nu vom ajunge la o solutie si un concept dupa ce vom face o evaluare a întregului sistem din sectorul public.”

Ministrul a exclus ideea concedierilor dar a evidențiat faptul că noua lege face parte din reforma administrației publice și că trebuie rezolvată problema inechității salariale : „Ideea nu este sa pornim de la disponibilizari sau concedieri. No pornim de la o situatie existenta si impreuna cautam sa gasm acele solutii care sa corecteze aceste inchitati. Sa introducem criterii obiective. Este prevazut in Codul Muncii in urma modificarilor care au avut loc in 2011. Aceste criterii au in vedere evaluarile profesionale care urmeaza sa se faca fiecarui salariat din sectorul bugetar. Aceste criterii de performanta urmeaza a fi corelate. Aceasta lege a salarizarii actualul executiv o priveste ca element a pachetului mai mare intitulat Reforma administrativa. Obiectivele, prin introducerea lor urmarim sa atragem persoanele calificate, competente in sistem pentru ca faptul unor reglementari anterioare care a blocat scoaterea posturilor la concurs s-a simtit.”

Ministrul Muncii a spus cand va intra in vigoare legea salarizării. Astfel, proiectul va fi prezentat în februarie anul curent, iar mărirea de salarii ar urma sa intre in vigoare de anul viitor: „La data de 10 februarie ne-am angajat. Raspundem unei asteptari enorme si personal nu-mi permit impreuna cu colegii din minister si grupul de lucru sa raspundem acestor solicitari. Din 1 ianuarie 2017 se măresc salariile.”, a mai exprimat Ana Costea, adaugand bugetul pe acest an nu avea prevazut modificarea legii salarizarii.

„Am simtit nevoia sa procedam la o analiza serioasa cunoscand foarte bine inechitatile care exista in acest sector.”

Referitor la faptul dacă ar exista o  lege a salarizarii separate pentru medici, Ministrul a explicat: „Ministerul Sanatatii nu s-a exprimat inca cu reprezentantii confederatiilor sindicale in acest sens. Oricine isi poate dori acest lucru, insa ca membru al executivului vom solicita argumente care sa justifice aceasta initiativa sau propunere.”

Pe de altă parte, referitor la sistemul de pensii, Ministrul a precizat că pensiile din grupele 1 si 2 vor fi recalculate din 2017.

Despre cuantumul unei pensii decente in România: „Asta e o problema care se poate pune referitor la salariul minim pe economie. Este foarte strans legata si de puterea de sustnere a economiei. Toate drepturile salariale si pensia ar trebui sa creasca intr-un ritm care sa permita o raportare la cosul zilnic pentru salariati si pensia sa poata sa reprezinte un venit de inlocuire corespunzator acestui nivel de trai decent.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *