UPDATE Greva din Educaţie: Sindicaliştii aşteaptă apelul Guvernului pentru negocieri. Poziţia ministrului Muncii

facebook/ sindicat eudcatie spiru haret
facebook/ sindicat eudcatie spiru haret

UPDATE ORA 12:10

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri după discuţia cu profesorii de la Liceul I. L. Caragiale că principiul de la care pleacă în construirea grilei de salarizare pe legea salarizării unice este de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant

”Am regăsit şi am găsit aici o o emoţie constructivă despre cum să facem pentru ţara noastră şi pentru copiii noştri, pentru viitor. Şi cred că despre asta este esenţa discuţiei pe care trebuie să o purtăm cu cadrele didactice, şi nu despre salarizare neapărat”, a spus ministrul Muncii, după întâlnirea cu profesorii de la I. L Caragiale.

Despre legea salarizării, Marius Budăi a afirmat:

”Noi am scris în Nota de Fundamentare, le-am explicat profesorilor de ce în Nota de Fundamentare am scris principiul de la care plecăm în construcţia noii grile. Nu voi discuta neapărat pe închiderea altor grile până nu voi termina discuţia cu educaţia, pentru că asta este decizia coaliţiei şi principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant”. Întrebat când va fi finalizată legea salarizării, ministrul a arătat că ”până pe data de 15 iunie are termen de la coaliţie să finalizeze draftul legii, asttel încât în perioada 15 iulie-1 septembrie să continue discuţiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea legislativă să treacă de Guvern şi să fie depusă în Parlament.

”Până acum nicio sarcină primită de la coaliţie nu am ratat-o”, a completat Budăi, citat de news.ro.

UPDATE ORA 11:20

Vicepreşedintele FSLI, George Purcaru, a anunţat că sindicatele din învăţământ au invitat Guvernul la discuţii pentru că doresc o soluţie în privinţa revendicărilor. El a precizat că aşteaptă să fie chemaţi la negocieri, menţionând că doresc garanţii ferme că în viitoarea lege a salarizării va fi respectat principiul stabilit cu Ministerul Educaţiei.

“Am invitat Guvernul la discuţii pentru că ne dorim să avem o soluţie în ceea ce priveşte cerinţele noastre. Aşteptăm să fim chemaţi la discuţii şi la negocieri pe ceea ce înseamnă lista noastră de revendicări, în mod special este vorba de viitoarea lege a salarizării, vrem garanţii ferme, clare, în Monitorul Oficial în care se va respecta principiul stabilit cu Ministerul Educaţiei la cererea premierului României”, a declarat George Purcaru, miercuri, la Prima News.

El a criticat iniţiativa Ministerului Educaţiei de a modifica regulamentul în privinţa încheierii mediilor, scrie news.ro.

“Este total incorect şi revoltător ceea ce face Ministerul Educaţiei şi noi, mişcarea sindicală, condamnăm ferm aceste modificări. Nu pot fi obligaţi directorii să încheie mediile, având în vedere că mai sunt note de trecut, mai sunt chestiuni de rezolvat în ceea ce priveşte situaţia şcolară. Mai mult decât atât, încălcăm principii clare ale legii privind validarea acestei situaţii şcolare. Nu sunt altceva decât modalităţi prin care vor să constrângă oamenii să se întoarcă la ore şi condamnăm ferm aceste modificări legislative. Mergem mai departe cu această acţiune de protest până vom avea acele garanţii ferme”, a transmis vicepreşedintele FSLI.
El a fost întrebat ce se întâmplă în cazul în care creşte presiunea pe care o pun părinţii şi opinia publică pentru ca profesorii să cedeze şi să renunţe la grevă.

“Soluţia este la Guvern, pot interveni oricând să respecte doleanţele noastre, doleanţe de bun simţ, nu sunt exagerări. Aşa cum clamează de fiecare dată că atunci când au nevoie de voturi că învăţământul alături de sănătate este prioritate naţională consider că a venit momentul să fie cu adevărat prioritate naţională în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului, pe de o parte, motivarea resursei umane. Nu se mai poate face un învăţământ de calitate fără o finanţare necorespunzătoare. De aceea, am spus că soluţia este doar la Guvern. Noi suntem hotărâţi să mergem mai departe până vom găsi rezolvare la aceste probleme. Iar părinţii şi toată opinia publică această presiune trebuie să o exercite asupra factorilor de decizie, nu asupra profesorilor şi lucrătorilor din învăţământ care sunt oropsiţi prin această salarizare”, a mai declarat vicepreşedintele FSLI.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, se întâlneşte miercuri cu profesorii de la Liceul I. L. Caragiale, în plină grevă a cadrelor didactice din educaţie.

Ministrul Muncii a ajuns miercuri la întâlnirea cu profesorii de la Liceul Ion Luca Caragiale din Capitală. El a fost întrebat la intrare dacă va finaliza până la data de 15 iunie legea salarizării unitare, aşa cum anunţase coaliţia.

”Până acum, orice decizie am primi de la coaliţie am respectat şi nu o să încep acum să încalc o decizie a coaliţiei”, a spus ministrul, citat de news.ro.

Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că procentul membrilor de sindicat aflaţi în grevă este de 86,93 % din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea acestei forme de protest.

La rândul său, Ministerul Educaţiei a precizat că procentele comunicate marţi ”sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: