Ministrul Muncii, întrebat dacă neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei e o competiţie politică între PSD şi PNL: Exclus

Sursa foto: Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, susţine că ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei nu este o competiţie electorală între PSD şi PNL, ci o măsură care să protejeze puterea de cumpărare a vârstnicilor. Ridicarea plafonului de impozitare începând cu 1 octombrie ar fi a treia măsură guvernamentală dedicată pensionarilor în acest an, după ce, la 1 ianuarie 2024, pensiile au fost majorate cu 13,8%, iar de la 1 septembrie va intra în vigoare noua lege a pensiilor, care a adus venituri în plus pentru 3,8 milioane de persoane. Prin noul prag de impozitare, peste 3,1 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari începând cu 1 octombrie, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Muncii. PSD şi PNL îşi dispută paternitatea măsurii. Premierul Marcel Ciolacu ar vrea ordonanţă de urgenţă, în timp ce liberalii au depus un proiect identic de lege.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a fost întrebată în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor – de la 2.000 la 3.000 de lei – e doar o competiţie politică între PSD şi PNL.

”Exclus! Este o măsură bună pentru toţi pensionarii. E important ca toţi pensionarii să beneficieze întru totul de aceste creşteri ale veniturilor pe care le au. Toţi pensionarii vor beneficia de ridicarea acestui prag. Este doar o măsură care completează ceea ce am făcut până acum”, a răspuns ministrul Muncii. De la 1 octombrie, pensiile de până la 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Iar pensionarii care primesc peste 3.000 de lei vor fi impozitaţi cu 10%, dar numai pentru suma care depăşeşte 3.000 de lei. Astfel, o persoană cu o pensie de 4.000 de lei va plăti impozit de 10% doar pentru 1.000 de lei – suma peste prag. Aşadar, va rămâne cu o pensie netă de 3.900 de lei. Prin noua măsură de reducere a impozitării, peste 3,1 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari începând cu 1 octombrie, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a mai fost întrebată dacă statul poate suporta trei măsuri de majorare a pensiilor în decurs de numai 10 luni, în condiţiile în care deficitul bugetar a depăşit 4% pe primele şapte luni ale anului.
”Este important ca pentru pensionari să venim cu măsurile potrivite astfel încât puterea dânşilor de cumpărare să fie protejată, ca şi la alte categorii. Noi, în această perioadă, n-am lucrat doar pe partea de asigurări sociale, pensii. Am lucrat şi pe partea de ocupare – avem un număr mai mare al contractelor de muncă. Am lucrat şi pe partea de creştere a veniturilor pentru cei care sunt în salariul minim. Avem deja şi aici o creştere de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Venim cu acel mecanism astfel încât puterea de cumpărare a românilor să fie protejată, cu transpunerea Directivei europene privind salariul minim. Preocuparea noastră este ca pentru toţi românii veniturile să fie mai bune, nu doar pentru pensionari”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că ridicarea pragului de impozitare a pensiilor nu reprezintă un efort bugetar foarte mare – în jur de 800 de milioane de lei. Liderul PSD şi-ar dori ca măsura să fie aprobată prin Ordonanţă de urgenţă. ”Am vorbit şi cu doamna ministru şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor (…). Mi se pare corectă această abordare, creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare. Vedem dinamica preţurilor şi a costurilor, datoria mea este de a ţine aceeaşi creştere a nivelului de trai dacă nu şi mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu.
În schimb, PNL şi-ar dori ca măsura să fie implementată printr-o lege, nu printr-o Ordonanţă de urgenţă. Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, le-a cerut public partenerilor din PSD să susţină în Parlament, săptămâna viitoare, proiectul de lege liberal care prevede majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.
Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: