Skip to content
Politică

Ministrul Muncii lămurește problema majorărilor salariale și îl sfidează pe Iohannis: „Voința Parlamentului e supremă!”

Este haos dupa criza politică. Nu se poate sti daca majorarea salariilor se va produce cu adevărat începând cu 1 decembrie 2015, deși în această miercuri, plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe articole, proiectul de lege privind Ordonanța 35/2015 prin care salariile personalului din sistemul de sănătate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor – cu 10%. Hotărârea va fi luată de noul guvern Ciolos, dacă trece de votul Parlamentului.

 

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a făcut mai multe precizări despre această prevedere privind majorarea salariilor cu 10% făcută in ultimele zile de guvernare. Rovana Plumb a intrat în legătură telefonică directă, miercuri seară, în emisiunea moderată de Ionela Năstase la Romania TV și a explicat daca sunt bani pentru această măsură și cati oameni ar putea beneficia de ea:

„Vreau să va spun ca de fiecare data cand guvernul a luat o masura a si fundamentat-o si de fiecare data cand a promis ca va face ceva, a facut. Asa s-a intamplat si cu majorarea salariilor din administratia publică si centrala cu 10% si majorarea salariilor celor din sectorul sanitar, asistenta sociala si sectorul de educatie cu 25%. Nu am mai putut sa prezentam legea salarizarii care va fi lasata pe masa guvernului. Legea salarizarii este gata. Nu mai putem sa mergem (in Parlament-n.r.), suntem guvern interimar si nu mai avem aceasta posibilitate de a initia si a trimite catre Parlament proiecte de lege. Acum o  saptamana nu era gata. Am vrut sa fie totul in ordine. Este un obiectiv asumat de catre noi. Aceasta lege a salarizarii va fi lasata pe masa viitorului guvern.”

Ministrul Plumb a explicat care ar fi impactul bugetar al creșterilor salariale: „Noi am estimat un efort bugetar stiind f bine ca exista un spatiu fiscal, impactul bugetar este undeva intre 0,2 si 0,3%. Important este ca exista un spatiu fiscal care sa poata sa acopere aceasta majorare a salariilor.”

Referitor la faptul că sunt voci care susțin că majorarea salarială este un „cartof fierbinte” pasat guvernului care succede, ministrul Muncii a răspuns: „Nu este absolut deloc decat o masura normala fireasca, daca ne uitam pe tabloul de bord al indicatorilor macroeconomici, toti sunt in crestere, o crestere prognozata de CE de 4,1. Prin masurile luate pana acum ar trebui sa fie poate un pic mai mari, asta in masura in care va administra prin politicile publice pe care le face noul guvern. Nu stiu ce va face domnul presedinte Klaus Iohannis, este dreptul lui sa ia o decizie. As vrea sa reiterez faptul ca aceasta lege a fost adoptata astazi in unanimitate de parlament, existand o singura abtinere. Stim ca exista spatiu fiscal pentru ca doar lucram la legea bugetului pe 2016 din punct de vedere tehnic. La sfârșitul acestei saptamani vom finaliza legea bugetului de stat. Asa cum a zis domnul ministru interimar domnul Sorin Cimpeanu, de aceasta problema ne-am ocupat in aceasta saptamana.”

Privitor la existența unui decalaj intre salarii mici si mari, Rovana Plumb a explicat: „Avand in vedere ca avem două sectoare cheie ale societatii, educatia si sanatate pentru care s-a prevazut o crestere salariala de 25%, toata ceste majorari sunt posibile si sunt foarte clare. Acele suprapuneri de clasa despre care s-a mai vorbit au rezultat ca urmare a cresterii salariului minim pe economie. Din legea salarizarii pe care noi am gandit-o si ne-am consultat cu partenerii sociali, tocmai aceste diferențe salariale prin suprapunerea claselor erau eliminate.”

Ministrul Muncii a făcut câteva precizări referitoare la noul guvern tehnocrat care se cristalizează: „Atunci cand apare un guvern format din persoane independente care nu a apartenenta politică este foarte greu de prevazut modul in care pot gestiona si elabora politici publice. Eu nu am vazut pana acum decat in situatii de criza un astfel de guvern. Pe vremea premierului Isarescu, doar premierul a fost independent si ministrii au fost politici. Eu nu am vazut doecamdata nicio prezentare a unui program pentru aceasta perioada scurta de 1 an de zile. Toate politice publice au fost fundamentate in consultare cu tot ceea ce inseamna mediu de afaceri si parteneri sociali. Deocamdată nu stim ce vor sa faca.”

Despre cresterea pensiilor cu 5%: „Nu ar exista niciun argument care sa poata sa conduca la a nu lua masura aceasta de maj a pensiilor in anul 2016. Noi am prevazut in bugetul pentru 2016 aceasta majorare. Nu exista niciun temei, o justificare care ar putea aparea astfel incat sa nu se faca aceasta majorare. (…) Voința Parlamentului e supremă”, a mai explicat Rovana Plumb.

 

6 comentarii la “Ministrul Muncii lămurește problema majorărilor salariale și îl sfidează pe Iohannis: „Voința Parlamentului e supremă!”

  1. da, pentru cine a uitat : Romania este o republica P A R L A M E N T A R A , nu prezidentiala. Organul Suprem in Stat este Parlamentul Romaniei !!!!

  2. este pentru prima oara in 25 de ani cand, de la tribuna parlamentului, se afirma cu subiect si predicat ca „vointa parlamentului este suprema”! Bravo! poate se trezesc si descreieratii de la curtea constitutionala si politicienii adusi de val si oportunistii si zelatorii de cabale care populeaza mass-media!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *