VIDEO Ce trebuie să facă pensionarii nemulțumiți de recalculare. Bucura Oprescu: ”Aveți această posibilitate”

Sursa foto: Facebook/Simona Bucura-Oprescu

Calea cea mai uşoară pentru pensionarii care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare este de a cere verificări la casele teritoriale de pensii, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

„Calea cea mai uşoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la casele teritoriale de pensii, în cazul în care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare. Există acum pe noua lege posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru verificări, iar colegii noştri, dacă constată neconcordanţe, au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire. Eu nu îmi doresc ca pensionarii să ajungă la instanţă. Îmi doresc ca pensionarii să fie mulţumiţi de această reformă. Îmi doresc ca pensionarii să aibă o viaţă mai bună datorită acestei reforme şi, sigur, îmi doresc să avem un mare pas înainte cu privire la fiecare dintre noi, fiecare asigurat. Mesajul meu pentru fiecare român care ne priveşte este acela de a nu accepta muncă la gri, de a înţelege: cu cât contribui mai mult, cu atât vei avea o pensie mai bună şi că, în acest moment, avem două elemente esenţiale pe care se bazează sistemul de asigurări sociale din România contributivitatea şi stagiul de cotizare (…) Datorită noii legi vei fi recompensat printr-un cuantum mai mare al pensiei”, a afirmat Bucura-Oprescu.

La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a punctat faptul că nicio pensie din România nu va fi „îngheţată”, întrucât există un mecanism prevăzut în noua lege a pensiilor ce prevede indexarea cu rata inflaţiei.

„Nu va fi nicio pensie îngheţată 5, 6, 7 ani. Există un mecanism foarte clar prevăzut de lege, de indexare a pensiilor cu inflaţia – 100% din inflaţie, cât şi cu câştigul salariat mediu brut pe economie. Creşterile sunt de la 1% până la 100% în funcţie de istoricul profesional al fiecărui pensionar, în funcţie de contributivitatea care a avut-o de-a lungul vieţii active, în funcţie de anul ieşirii la pensie. Există aceste creşteri de care v-am zis, de la 1% până chiar la dublarea pensiei. Această lege încurajează contributivitatea. Cei care au peste 40 de ani lucraţi, şi să ştiţi că avem foarte multe cazuri în această situaţie, care nu au beneficiat de indicele de corecţie de ultimii ani de zile, vor avea nişte creşteri substanţiale, pentru că beneficiază şi de punctele de stabilitate, o noutate a acestei legi. Având aceste puncte de stabilitate care se adaugă la punctele efectiv contributive, rezultă într-un cuantum al pensiei considerabil mărit”, a explicat Baciu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: