Skip to content
Societate

Ministrul Muncii: Peste jumătate dintre beneficiarii de ajutor social sunt în sistem de peste cinci ani. Statul ar trebui să-i încurajeze să găsească oportunităţile să se poată exprima cel mai bine profesional

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirmă că 53 la sută dintre românii care beneficiază de ajutor social sunt înscrişi în sistem de peste cinci ani, aceasta susţinând că statul ar trebui să îi încurajeze să îşi dezvolte competenţe şi să îşi găsească un loc de muncă. Alexandru critică în termeni duri Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) despre care spune că trebuie „să nu mai bifeze târguri de locuri de muncă care se termină într-o oră şi un pic şi la care vin în general beneficiari ai diferitelor forme de sprijin de frică că dacă nu trec pe acolo urmează să fie scoşi din baza de date, respectiv angajatori care se pregătesc, fac eforturi să se prezinte cât mai bine şi care nu au cui să vorbească pentru că nu vine nimeni”.

„Sunt categorii întregi de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Sunt, din păcate şi foarte mulţi în evidenţele noastre, de exemplu, 53% din beneficiarii de ajutor social – şi aici mă refer la o gândire mai largă, care excede rolul AJOFM, ANOFM, dar care are legătură şi cu politica statului român de a încuraja munca – 53% din beneficiarii de ajutor social sunt în sistem, sunt beneficiarii acestui tip de sprijin de peste cinci ani. În mod normal pentru ei statul ar trebui să găsească metode adaptate ca să-i încurajeze să îşi găsească uşor-uşor oportunităţile pe baza unei pregătiri suplimentare, pe baza unui sprijin ca să poată să dobândească competenţe, să-şi găsească acel loc în care să se poată exprima cel mai bine profesional” a afirmat ministrul Muncii miercuri, la Conferinţa „România Educată – politici publice şi coordonarea surselor de finanţare”.

Violeta Alexandru a criticat dur ANOFM şi agenţiile judeţene aflate în subordinea acesteia, despre care spune că nu îşi asumă rolul de a-i sprijini pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.  În acest context, Alexandru a anunţat schimbări la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Atâta vreme cât ANOFM, instituţia cheie, instituţia pilon care trebuie să gândească politici pentru încurajarea intrării în piaţa forţei de muncă, respectiv măsuri prietenoase, active, cu o bună înţelegere a mediului privat, este o instituţie pasivă, care se ocupă cu plătit subvenţii şi în general cu înregistrarea evidenţelor atât a cererii cât şi a ofertei, mari schimbări nu se vor produce, aşa încât sunt în mijlocul junei mici revoluţii la ANOFM, prin care am încredere că voi trece cu bine li care va duce la o instituţie suplă, care să înţeleagă că lumea s-a schimbat, piaţa muncii s-a schimbat, angajatorii au nevoie de o cu totul altă relaţie şi oamenii care-şi caută un loc de muncă ar trebui să se uite la această instituţie cu încrederea că ea chiar le găseşte un loc de muncă, în acest moment oamenii nu au încredere. Să fim serioşi! Se înregistrează în evidenţele AJOFM cei care nu au altă posibilitate şi dânşii îşi caută, nu vreau să afirm că nu, dar nu reprezintă neapărat persoane care să fie în acest moment cu o calificare superioară şi care îşi găsesc prin metode moderne de căutare un loc de muncă. (…) AJOFM-urile nu-şi exercită rolul de consiliere activă în vederea sprijinirii persoanei să intre pe piaţa muncii. (…) Această funcţie nu este exercitată şi mi-aş dori să o văd mai activă, să nu se mai rezume la ţinerea unei evidenţe, ci să facă un pas mai departe”, a mai spus ministrul Muncii.

Alexandru a criticat, de asemenea, autorităţile susţinând că acestea „nu reuşesc să se conecteze” cu angajatorii, că sunt politicieni care „se fotografiază pe la tot felul de târguri de oferte de joburi” şi semnează parteneriate cu oamenii de afaceri, fac astfel de lucruri „ca să bifeze lucruri” fără a cunoaşte cu adevărat. Ea a criticat şi modul în care sunt organizate bursele locurilor de muncă.

În realitate nu cunoaştem nevoile, pe care le au angajatorii astăzi. E un chin să te adresezi AJOFM; să te împrieteneşti cu AJOFM, în sensul că nu simţi că acolo ai un partener care realmente vrea să-ţi preia nevoile. (…) Nu dacă o să mai rămână la AJOF componenta de plăţi sau o să o orientăm către alt instituţie, mai precis AJPIS care gestionează un sistem eficient de plăţi, că totuşi nu ăsta este rolul AJOFM-ului, să facă plăţi şi mi-aş dori să o văd mai activă în piaţa muncii, să nu mai bifeze târguri de locuri de muncă care se termină într-o oră şi un pic şi la care vin în general beneficiari ai diferitelor forme de sprijin de frică că dacă nu trec pe acolo urmează să fie scoşi din baza de date, respectiv angajatori care se pregătesc, fac eforturi să se prezinte cât mai bine şi care nu au cui să vorbească pentru că nu vine nimeni. Aş vrea să încheiem cu acest gen de a bifa statistici, să trecem la treabă. Sunt colegi care vor ţine pasul şi sunt colegi care probabil nu vor ţine pasul” a mai afirmat Violeta Alexandru.

Aceasta s-a arătat „determinată” să facă schimbări în acest sistem după ce va discuta cu colegii din minister ş din structurile subordonate acestuia, potrivit News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *