Skip to content
Societate

Ministrul Muncii, precizări despre șomajul tehnic. Când ar putea fi încasați primii bani

Inquam Photos / Octav Ganea

În jur de 400.000 de contracte de muncă sunt suspendate în prezent, a declarat vineri ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, la Digi24. Aceasta a apreciat că cei mai mulţi dintre angajaţii cu contracte suspendate se vor regăsi probabil pe listele pe care angajatorii urmează să le depună la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţi.

„Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că cel mai probabil cele mai multe din aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor (de acordare a şomajului tehnic – n. r.). Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 – 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai, pentru perioada 1 aprilie – 16 aprilie. Reamintesc că decretul prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie – 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie – 31 martie şi a doua situaţie, de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie – 16 aprilie”, a declarat Violeta Alexandru.

Astfel, angajații pot primi banii cel târziu la 18 aprilie, în ipoteza că angajatorul așteaptă până în ultima zi în care poate depune actele.

Ministrul dă asigurări că de îndată ce va primi solicitarea, statul va procesa cererea de plată și va face transferul către angajator în cel mai scurt timp posibil, iar acesta, la rândul său, urmează ca în trei zile să facă plata către angajații aflați în șomaj tehnic.

Dacă are posibilitatea financiară, angajatorul poate veni cu o completare la indemnizația de șomaj tehnic, în cazul în care salariul angajatului depășește 75 la sută din salariul mediu brut pe țară, adică 2.300 de lei (suma pentru care statul asigură indemnizația).

Ministrul muncii a reamintit că s-au simplificat procedurile și că în baza unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere, pentru că angajatorul își asumă veridicitatea datelor,  acesta prezintă în sinteză situația angajaților pentru care a întrerupt temporar activitatea și lista acestor persoane. Angajatorul depune aceste acte – o poate face inclusiv electronic – la începutul lunii aprilie, pentru încheierea lunii martie, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, urmând ca în maximum 15 zile (în fosta ordonanță erau 30 de zile, dar s-a scurtat termenul) să se facă plățile.

Toate detaliile sunt atât pe site-ul Ministerului Muncii, cât și pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, acolo unde sunt precizate și adresele de e-mail pentru agențiile județene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *