Skip to content
Video

Ministrul Muncii recunoaște: Salariile românilor, pe mâna lui Sebastian Ghiță EXCLUSIV

presalibera.net

Invitata celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro a fost joi Lia Olguța Vasilescu, actualul ministru al Muncii.

Guvernantul a recunoscut existența unei probleme grave în sistem – și anume, faptul că o firmă privată are acces la tot ceea ce înseamnă date despre salariații din România. Este vorba despre grupul Teamnet, despre care presa a scris de nenumărate ori că ar fi controlat de către fostul deputat PSD / PRU Sebastian Ghiță. De altfel, DNA i-a reținut luni seară pe cumnatul lui Ghiță (Cristian Anastasescu) și pe directorul Teamnet (Bogdan Padiu), acuzându-i de spălare de bani și de complicitate la trafic de influență.

Acum, jurnalistul Dan Bucura a discutat cu Olguța Vasilescu despre sistemul Revisal (aflat în proprietatea grupului Teamnet), care are acces oricând la salariile aproape ale tuturor românilor (mai puțin funcționarii publici). Concret: Bucura l-a întrebat pe ministrul Muncii dacă i se pare normal ca statul român să nu aibă o bază de date pe care să o gestioneze singur, fără să apeleze la un privat. La rândul ei, Vasilescu a susținut că „problema e mult mai gravă” și a subliniat că problema trebuie rezolvată de către Ministerul Comunicațiilor.

„Problema e mult mai gravă decât spuneți dumneavoastră. Pe toate instituțiile care sunt în subordineaa Ministerului Muncii, la ora actuală, sunt foarte mari probleme cu rețelele, în sensul că fie nu există codul-sursă, fie nu mai sunt contracte de mentenanță, fie aceste sisteme nu mai pot să ducă în spate baza de date și va trebui să găsim rapid o soluție. Pentru că, dacă mâine cade sistemul de la Casa de Pensii, noi nu mai putem să dăm pensiile în România. Și în acest tip de discuție am intrat încă din prima săptămână, când m-am învestit ca ministru al Muncii. L-am invitat și pe ministrul Comunicațiilor la Ministerul Muncii, ca să îi prezentăm problema.

Eu cred că ar trebui gândită la nivelul Guvernului o strategie pentru toate ministerele și o licitație pentru aceste sisteme informatice pe care să o gestioneze Ministerul Comunicațiilor – în primul rând, pentru că niciun minister nu este pregătit să organizeze o astfel de licitație, să facă un caiet de sarcini (e clar că nu au specialiștii pentru așa ceva) și luăm în discuție la nivelul Guvernului ca să fie un obiectiv strategic al statului tot ce înseamnă gestionarea bazelor de date din subordinea ministerului. (…)

Ceea ce spuneți dumneavoastră sigur că are o logică; oricum: acolo trebuie să existe un contract de confidențialitate care trebuie respectat. (…) Cert este că luăm în calcul ca Ministerul Comunicațiilor să organizeze tot ceea ce înseamnă bazele de date și aceste sisteme electronice. Pentru că altfel nu se poate”, a explicat Olguța Vasilescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *