Ministrul Odobescu a vorbit, la NATO, de importanţa consolidării măsurilor de descurajare şi apărare

Sursă foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, miercuri, la prima sesiune a reuniunii Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat, context în care a reamintit cele mai recente incidente de securitate care au afectat teritoriul aliat şi a reiterat importanţa consolidării măsurilor de descurajare şi apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică.

În intervenţia sa, transmite MAE, ministrul român a salutat aderarea Suediei la NATO, o decizie cu încărcătură simbolică importantă în contextul marcării a 75 de ani de la fondarea Alianţei Nord-Atlantice. A evidenţiat faptul că, în actualul context de securitate, NATO trebuie să se concentreze din nou asupra misiunii sale principale de apărare colectivă, prin efortul solidar al tuturor statelor membre.

Luminiţa Odobescu a subliniat că, pentru a gestiona efectele imediate, dar şi consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securităţii euro-atlantice, este nevoie de implementarea deplină a deciziilor privind postura aliată de descurajare, în conformitate cu angajamentele asumate la Vilnius. Ministrul a reliefat importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, solicitând menţinerea vigilenţei NATO cu privire la evoluţiile din această regiune.

În perspectiva Summit-ului de la Washington, ministrul român a pledat şi pentru o angajare politică şi practică sporită în sprijinul Ucrainei, punctând sprijinul multi-dimensional pe care ţara noastră continuă să îl acorde ţării vecine. A apreciat că asistenţa pentru Ucraina trebuie dublată de măsuri pentru consolidarea rezilienţei şi securităţii altor state vulnerabile din regiunea extinsă a Mării Negre, care sunt, la rândul lor, profund afectate de consecinţele agresiunii ruse.

 

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: