Skip to content
Politică

Ministrul Oros: Aştept colaborare concretă din partea organizaţiilor vitivinicole pentru promovarea vinului românesc

Inquam Photos/Ilona Andrei

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi, în cadrul conferinţei „Oraşe şi comunităţi. Viziune 2030”, că aşteaptă propuneri mai concrete din partea organizaţiilor din domeniul vitivinicol pentru promovarea vinului românesc.

Sigur există ONVPV şi există ONIV-ul. Eu am avut de-a lungul anului trecut câteva întâlniri cu aceste organizaţii unde am discutat chiar despre promovarea vinului românesc şi am încercat să sugerez şi eu… cum am auzit, că nu mă pricep la toate… am înţeles că în alte ţări vine şi statul cu o contribuţie, vine şi sectorul respectiv cu o contribuţie pentru a face promovare.

Am văzut cât de eficienţi sunt la promovare colegii dvs din Republica Moldova. Eu aştept în continuare ca din partea organizaţiilor din domeniul vitivinicol să vină spre noi, să zic aşa, nişte dorinţe de colaborare mai concrete, pentru că noi suntem deschişi cel puţin în partea aceasta de promovare care şi eu am constatat că este prea mică şi e păcat„, a declarat ministrul Oros.

El a răspuns astfel întrebării unui întreprinzător bihorean, care l-a întrebat dacă are în vedere o campanie de promovare a vinului românesc pe plan naţional sau a investi în marketingul vinului românesc peste hotare.

În condiţiile pandemiei, a spus acesta, s-a dezechilibrat piaţa amonte şi aval de sectorul HoReCa, stocurile rămase din cauza inactivităţii fiind masive şi în perspectiva unei noi recolte, incapacitatea de procesare şi stocare.

Ministrul Adrian Oros a precizat că se încearcă salvarea oricărui sector agricol, amintind în acest sens plăţile făcute anul trecut pentru distilare şi cei 500 de euro pe hectar compensaţii, precum şi intenţiile din acest an.

Anul trecut atât din bani europeni, cât şi de la buget am venit cu aceste compensări de pierderi din cauza evoluţiei Covid în toate domeniile de activitate. Ştiţi şi dvs că am avut două măsuri: una privind distilarea vinului şi un ajutor de 500 de euro pe hectar. Atunci am avut o reacţie din partea altor sectoare că era prea mult.

Noi am fixat acea sumă după ce am discutat cu sectorul şi după ce am făcut nişte analize şi am stabilit că acea sumă a fost una realistă la ceea ce aveam disponibil în buget. Orice strategie o gândim în funcţie de banii pe care îi avem la dispoziţie„, a spus ministrul.

În ce priveşte preocupările de viitor, ministrul a declarat că există discuţii deocamdată cu Comisia Europeană pe anumite subiecte.

„Avem o comunicare cu Comisia legat de stocările private la sursă şi tăierile în verde. Să vedem care sunt alocările banilor europeni şi sigur, tot împreună cu reprezentanţii sectorului, o să stabilim cum împărţim acele sume şi cum scriem schemele de sprijin pentru că desigur va trebui să le comunicăm la Comisie.

Înainte de a le comunica, vom avea o dezbatere cu sectorul”, a afirmat Oros.

Vinul este cel mai vândut produs al UE, iar România se află pe locul cinci după Franţa, Italia, Spania şi Portugalia, ca urmare a investiţiilor în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *