Skip to content
Politică

Ministrul Prună, despre situația din penitenciare: Este o problemă gravă de sistem

" "

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat duminică în cadrul unei intervenţii telefonice la postul de televiziune Realitatea Tv că este la curent cu problemele grave din sistemul penitenciar din România, punctând că aceste probleme există de 26 de ani, iar schimbările nu se pot face de pe o zi pe alta.

Pe de altă parte, Prună a recunoscut că nu poate schimba conducerea ANP, dar a decis să conlucreze cu această instituţie, în primul rând pentru interesul deţinutului. Prună a mai afirmat că a rămas marcată, în urma vizitelor pe care le-a făcut în penitenciare, adăugând: „Nu am dormit nopţile, sunt şi eu om”.

" "
" "

Da, am dorit să intervin pentru că emsiunea a început foarte în forţă, este datoria mea de ministru să clarific nişte lucruri, aţi întrebat dacă mă distrez cu prietenii, dacă mă amuz, nu, nu mă distrez, întâmplarea face să mă uit la emisiune. Da, am spus că condiţiile sunt precare, aici suntem de acord, nu am sa fiu un ministru care să spună că nu avem o problemă gravă, este o problemă gravă de sistem. Dar problema nu durează de ieri, alaltăieri, ci durează de 26 de ani. Există demersuri pentru construirea unui al treilea penitenciar, aţi întrebat de ce nu am trimis Corpul de control la Poarta Albă. L-am trimis, l-am trimis şi la Brăila, pot să îl trimit şi în alte penitenciare, vom descoperi aceleaşi probleme.(…) Urmează să iau nişte măsuri sunt măsuri luate cu ANP, nu am incotro, trebuie să lucrez cu ei, şi nici ei nu au încotro, trebuie să lucreze cu mine. Sunt de acord că aveam o problemă şi că este gravă. Nu putem vorbi despre schimbări de pe o zi pe alta”, a declarat Prună.

Pe de altă parte, Prună a mai spus că ea nu poate să audieze deţinuţii din penitenciare, referitor la reclamaţiile pe care aceştia le au faţă de condiţiile din închisoare.â

Eu nu pot să audiez deţinuţii.(..) Domnule Hoandră, numarul de deţinuţi nu este stabilit de miniştri. De ce Romania are o populaţie carcerală mai mare? Răspunsul este în noul Cod Penal. Vă spun că numărul nu este stabilit de Executiv, ci este cel stabilit de deciziile judecătoreşti definitive. Şi noi primin multe petiţii la Minister. Se întamplă să nu pot schimba conducerea ANP-ului. În 2015 eu am anuntat ca aş fi dorit să schimb conducerea ANP-ului, dar nu am putut, întrucât predecesorul meu a evaluat ca excepţională performanţa acestei conduceri. Prin urmare, am decis să conlucrez cu această instituţie”, a mai afirmat ministrul.

 

Prună a mai adăugat că a fost în vizită în penitenciare, iar în urma a ceea ce a văzut, a rămas marcată:”Nu am dormit nopţile, sunt şi eu om. Sunt foarte marcată de ce am văzut în penitenciare”.

Ministrul a mai afirmat, spre finalul intervenţiei sale, că a cerut deratizare la penitenciarul de la Poarta Albă.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *