Skip to content
Internațional Republica Moldova

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, consideră că diplomaţia SUA se limitează la intimidare

news.ro

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a afirmat luni, într-o intervenţie în faţa Consiliului Federaţiei (Senat), că diplomaţia Statelor Unite se limitează la intimidare, scrie Agerpres.ro.

„SUA au demonstrat încă o dată că diplomaţia lor se limitează la intimidare prin diferite mijloace, precum sancţiuni, ultimatumuri sau ameninţări”, a spus Lavrov, cu referire la sancţiunile americane contra gazoductului Nord Stream 2, care va transporta direct gazul rusesc în Germania pe fundul Mării Baltice.

Oficialul rus a adăugat că, atunci când aliaţii cei mai apropiaţi sunt pedepsiţi pentru că-şi rezolvă problemele legate de securitatea energetică, „nicio ţară din lume nu trebuie să se îndoiască de faptul că dacă SUA îi promite ceva, în orice moment o va abandona”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sancţiunile americane contra Nord Stream 2 sunt „inacceptabile” şi a exprimat încrederea Moscovei că „astfel de demersuri nu vor reprezenta un obstacol pentru finalizarea lucrărilor la acest important proiect”.

„În orice caz, astfel de sancţiuni nu vor rămâne fără reciprocitate”, a spus Peskov, care a adăugat că răspunsul şi momentul când acesta va fi dat ţin de interesul naţional al Rusiei.

Sâmbătă, compania elveţiană Allseas a suspendat montarea conductelor Nord Stream 2, în aşteptarea explicaţiilor juridice, tehnice şi ecologice din partea autorităţilor americane.

Gazoductul, care odată terminat va avea o lungime de 1.255 km, este deja construit în proporţie de peste 90%.

La proiect participă consorţiul rus Gazprom şi companiile europene OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *