Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a vorbit despre lipsa de eficiență a sistemului medical din România, dezvăluind că există unități sanitare în care 50 din 60 de pacienți care s-au prezentat la Urgențe au fost transferați, deși puteau fi tratați pe loc.
Declarația a fost făcută duminică, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN, unde Alexandru Rogobete a explicat că în multe spitale de rang municipal sau orășenesc există toate condițiile pentru a rezolva cazuri medicale și chirurgicale simple, dar medicii preferă să trimită pacienții către spitalele județene sau universitare.
„S-a tot discutat de-a lungul timpului despre așa-numita plată pe performanță, plată pe performanță care există în majoritatea țărilor Uniunii Europene, mai puțin în România, Bulgaria și mai e o țară. Plata pe performanță se referă la o plată suplimentară și practic la o stimulare, dacă se poate spune plastic așa, a medicilor pentru a realiza intervenții chirurgicale mai complexe în spitalul public. Am identificat unități sanitare în România unde, din 60 de prezentări în UPU de urgențe medicale și chirurgicale, 50 de pacienți au fost transferați în alte unități sanitare, deși aceștia puteau fi rezolvați în unitatea sanitară unde s-au prezentat”, a declarat Alexandru Rogobete, duminică, la Antena 3 CNN.
Ministrul Rogobete a punctat că practica este inacceptabilă mai ales în cazuri ușoare, precum apendicitele, care pot fi tratate fără probleme în spitalele locale dotate cu medici, anesteziști și infrastructură necesară. El a precizat că nu face referire la urgențele grave care necesită intervenția unei echipe multidisciplinare, ci la situațiile în care spitalul are capacitatea să intervină, dar nu o face.
„Pentru că sistemul în momentul de față nu stimulează performanța și nu stimulează unitățile sanitare de rang municipal sau orășenesc să rezolve pacienții în acea unitate sanitară și atunci sigur că este mult mai comod, mai ales noaptea sau un weekend, să transferi un pacient într-o unitate sanitară județeană de urgență sau cu rang de spital universitar.
”Nu sunt absurd acum, când vorbim de complicații chirurgicale sau medicale grave care necesită o echipă medicală extinsă multidisciplinară sigur că transferurile sunt justificate, dar nu este justificat să transferi, de exemplu, o apendicită într-un spital universitar, mai ales dacă în spitalul în care se prezintă pacientul ai chirurg, ai sală de operație, ai anestezist, ai medicamente și ai toată infrastructura necesară pentru a rezolva acest pacient”, a transmis ministrul Sănătății.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News