Skip to content
Coronavirus

Ministrul Sănătății anunță că România are trei focare de infecție: Suceava, Arad și Deva

inquam photos octav ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vineri, într-o conferință de presă, a anunțat că România are trei focare de infecție: Suceava, Arad și Deva. Potrivit ministrului, în România au fost confirmate 3.183 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar 281 de pacienți au fost declarați vindecați.

„Am pierdut până acum 116 pacienți. Sistemul medical se confruntă cu o situație fără precedent. E un sistem cu multe deficiențe adunate în timp. Am plecat de la un stoc 0. La DSP am găsit personal insuficient. Sunt oameni puțini care lucrează 24 din 24 de ore. Vom angaja încă 1.000 de persoane în naceste structuri și încă 1.000 de persoane la ambulanță. În acest moment avem trei focare de infecție: Suceava Arad, Deva. Avem 3.183 de cazuri de COVID. 281 de pacienți au fost declarați vindecați.

Am aprobat o HG în care atât serviciile medicale și contractele cadru s-au prelungit. Printr-o OUG rezidenții din ultimul an li s-a prelungit perioada de rezidențiat până la 31 octombrie”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății precizează și că România nu duce lipsă de teste care să depisteze coronavirus. Acesta a anunțat că unii pacienți au însă prioritate la testare.

„Au fost alocate peste 23.000.000 de lei către 35 centre de pentru realizarea a 118.250 de teste coronavirus PCR, au ajuns în țară peste 18.000 de aparate de testare care vor merge către unități medicale.

În prezent există în stoc un număr de teste suficiente. Se testează cu prioritate persoane simptomatice cu istoric de călătorie, contacte ale lor, personal medical simptomatic, cei cu probleme pulmonare”, spune Nelu Tătaru.

Nu în ultimul rând, Nelu Tătaru a anunțat că sâmbătă va începe testarea personalului medical de la Spitalul Județean Suceava.

„Mâine va începe testarea pentru tot personalul medical (c.n. Spitalul Suceava). Cine va fi apt de muncă va începe să lucreze. Va fi pus în funcțiune și un al treilea aparat de diagnostic real-time PCR, astfel încât să ajungă la realizarea a unui număr de 120 de teste pe zi. Vrem să eliminăm astfel de lista de teste în așteptare, nelucrate. În acest moment sunt 150 de teste”, a precizat Nelu Tătaru.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *