Skip to content
Politică

Ministrul Sănătății anunță o victorie majoră în scandalul transplantului pulmonar

vocea.biz

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, anunță o victorie majoră în scandalul transplantului pulmonar.

Guvernantul a declarat marți că a fost deblocat transplantul de plămâni pentru pacienţii români în clinica austriacă AKH, iar, în acelaşi timp, Spitalul Sfânta Maria din Capitală va fi acreditat pentru transplant pulmonar, putând să înceapă operaţiile după ce un ordin în acest sens va apărea în Monitorul Oficial, în urma aprobării sale în şedinţa de joi a Guvernului, informează News.ro.

Potrivit ministrului Sănătăţii, clinica AKH din Viena s-a angajat ca, în următorul an, să facă zece transplanturi de plămân pentru pacienţi români, specialiştii din Austria urmând să îi ajute pe medicii din România, de-a lungul acestei perioade, să pună la punct programul de transplant de la Spitalul Sfânta Maria.

„Am primit oficial răspunsul de la Spitalul AKH şi să vă anunţ cu satisfacţie că a fost deblocată situaţia şi că Spitalul AKH va face din nou transplant pentru România. Am convenit un anumit  număr de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH. În acelaşi timp spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de urmărire şi de monitorizare a activităţii pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România. În acelaşi timp vreau să vă spun că dânşii vor face şi un program de training. Universitatea din Viena şi-a manifestat intenţia de a face un program de training pentru specialiştii români care vor activa în acest domeniu, să se pregătească şi alte echipe decât cele care au fost pregătite în diferite centre din Europa. Scrisoarea este semnată de managerul clinicii”, a detaliat Bodog.

El a adăugat că, pentru prima etapă, clinica AKH s-a angajat că facă zece transplanturi pulmonare pentru România, pe lista de aşteptare fiind cinci pacienţi în evaluare.

De asemenea, Florian Bodog a spus că Spitalul Sfânta Maria va fi inclus în programul naţional cu transplant pulmonar.

„Începând de astăzi (marţi – n.r.) Centrul Sfânta Maria va fi inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar şi depinde doar de echipa medicală de acolo şi de managementul echipei medicale şi managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplantul pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranţă pentru pacienţi. (…) Este şi o condiţie pusă de către Clinica AKH ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar”, a mai arătat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a precizat că va semna marţi ordinul prin care Spitalul Sfânta Maria va fi inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar, ordin care va fi cuprins într-o Hotărâre de Guvern privind programul de sănătate, ce va fi discutată în şedinţa de joi a Executivului. Astfel, transplantul de plămâni la Spitalul Sfânta Maria va putea începe după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

„Cei de la Sfânta Maria au urmat un program de training, va veni un specialist de la Hanova care se va stabili aici, dar acestea sunt probleme de management. Ministerul Sănătăţii autorizează prin Agenţia Naţională de Transplant (ANT) activitatea, cuprinde în programul naţional de transplant, deci finanţează”, a zis Bodog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *