Skip to content
Politică

Ministrul Sănătății, declarații referitoare la anchetele din spitalele românești: „Soluția pe termen mediu și lung…”

" "

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, într-un interviu acordat revistei Capital a vorbit despre anchetele care sunt în derulare, în spitalele românești.

Reforma sistemul de Sănătate are foarte multe vulnerabilități. Dacă ar fi să aplicăm toate măsurile punitive, circa 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opțiune complet nerealistă care ar arunca țara în criză, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

" "
" "

Întrebat ce măsuri are în vedere pentru Spitalul de Arşi, Vlad Voiculescu a afirmat: „soluția are două componente: una temporară, respectiv refacerea secției de terapie intensivă din spitalul curent, iar soluția pe termen mediu și lung nu poate fi legată pe clădirea actuală. Pentru investiția în secția de terapie intensivă luăm în calcul mai multe opțiuni- inclusiv varianta donațiilor. Și aici am avut discuții cu mai multe delegații de investitori străini care s-au declarat interesați. Ar fi doar o donație, nicio altă formă de asociere. A doua opțiune se referă la Primăria Capitalei, care are în administrare clădirea. Vorbim de varianta în care investiția de modernizare să fie făcută din bugetul primăriei, de data aceasta în acord cu anumite standarde de minister. A treia opțiune e să contribuim de la bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Sănătății și avem un acord de principiu în acest sens”.

„Soluția pe termen mediu și lung, respectiv relocarea, are câteva caracteristici- trebuie o infrastructură nouă, modernă, și în imediata apropiere a unui spital multidisciplinar precum Floreasca, Spitalul Militar sau Universitar. Luăm în calcul fie identificarea și modernizarea unei clădiri deja existente, fie construcția de la zero a unei noi clădiri. Și în aces caz, sursele de finanțare luate în calcul sunt mai multe”, a completat acesta.

Ministrul a mai explicat că nu vorbim de o degradare bruscă a sistemului. „Vorbim de o degradare treptată a sistemului care este în antiteză cu evoluția societății românești și, mai ales a clasei de mijloc. Pentru un spital mare vorbim de o investiție de câteva sute de milioane de euro. Dacă te uiți cât a cheltuit statul pe terenuri și săli de sport, pe reparații la drumuri, pe contracte de iluminat public, și multe altele, sigur că te întrebi cum de nu s-au construit mai multe spitale. Nu a fost destul de important pentru noi? Nu am știut să construim? Pe de altă parte, și în Sănătate sunt foarte mulți bani irosiți, cheltuieli care nu se văd, cum ar fi renovări făcute aiurea, echipamente de ultimă generație ținute în pivniță, sau secții modernizate și nefolosite”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *