Skip to content
Coronavirus

Ministrul Sănătății demontează un fake news legat de numărul de cazuri de coronavirus. Cum se calculează cifra zilnică de infecții

inquam photos octav ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a demontat, pentru PS News, un fake-news care a circulat în spațiul public în legătură cu numărul real de infectări cu coronavirus. Astfel, într-un interviu acordat joi seara postului de televiziune Antena 3, ministrul a explicat cum sunt numărați bolnavii de COVID-19, însă declarația sa a fost scoasă din context și folosită pentru a se sugera că numărul de contaminări este, în realitate, mult mai mic decât cel raportat de autorități.

„Am ajuns astăzi la momentul la care avem 614 cazuri noi, pe 24 de ore, după 13.179 de teste lucrate, cu 17 decese. Dar în același timp mai avem și 329 de persoane infectate retestate, care au rămas tot pozitive, dintr-un număr total de teste făcute până acum în jur de 900.000 la aproximativ 467.000 de persoane”, a spus Nelu Tătaru la Antena 3.

Însă declarația ministrului a fost reinterpretată de anumite publicații, care au scris că aceste 329 de cazuri ar trebui să fie scăzute din totalul zilnic de 614 și, astfel, bilanțul ar fi mult mai puțin grav decât vor autoritățile să credem.

Contactat vineri de PS News, Nelu Tătaru a venit cu clarificări și a explicat situația raportărilor zilnice.

Ministrul a precizat că cele 329 de cazuri la care a făcut referire sunt persoane internate și reconfirmate pozitiv, în afara celor 614 care erau noi joi. „De exemplu și astăzi, în analiza noastră pe care o facem, au fost 592 de cazuri, dar noi am avem și situația celor deja internați și testați din nou pozitiv. Astăzi, 283 din cei testați s-au reconfirmat pozitiv, dar acestea sunt analizele noastre interne, pe care le facem în vederea realizării raportului”, a mai adăugat ministrul.

„După cum am declarat și ieri, noi ne facem analizele noastre. Am declarat că sunt 614 cazuri noi, dar în același timp noi facem o evaluare și a celor care sunt pe pozitiv deja și sunt internați în spitale, iar la recomandarea medicului curant, odată cu schimbarea simptomatologiei, perioada de timp petrecută sau în vederea externării, se mai fac niște teste. Sunt acele retestări la persoanele internate deja pozitive. Dintre cei retestați ieri, 329 erau pozitivi, în afara celor 614 care erau noi.

Am explicat destul de clar ieri, dar se pare că opinia invitaților la emisiune a fost totuși alta. Toată lumea se pricepe la matematică, dar la medicină ar trebui să se priceapă doar o parte. De exemplu și astăzi, în analiza noastră pe care o facem, au fost 592 de cazuri, dar noi am avem și situația celor deja internați și testați din nou pozitiv. Astăzi 283 din cei testați s-au reconfirmat pozitiv, dar acestea sunt analizele noastre interne pe care le facem în vederea realizării raportului. 

Noi, când facem o numărare a cazurilor, ca să putem verifica și prognoza pentru ziua următoare facem raportări de la 8 la 8, și de la 8 până la ora 10 se face raportul, se face o analiză și apoi le oferim presei (n.r – datele). Pe DSU sau în altă parte noi mai facem un calcul, de la 18 la 18, în felul acesta ne verificăm pe primul calcul, dar deja ne facem o idee și cam ce va fi pentru mâine”, a declarat ministrul Sănătății pentru PS News.

592 de cazuri noi de coronavirus, în ultimele 24 de ore

Alte 592 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore, după ce cu o zi în urmă România a avut cel mai grav bilanț. Astfel, total cazurilor a ajuns vineri la 31.381 , potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică. Până astăzi, 1.847 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 09.07.2020 (10:00) – 10.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 13 decese (8 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bistrița-Năsăud, Brașov, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, București și Tulcea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 6 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 1 deces la o persoană de peste 80 de ani. La ATI, în acest moment, sunt internați 236 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 824.343 de teste.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *