Skip to content
Sănătate Societate

Ministrul Sănătăţii, despre fertilizarea in vitro: Subprogramul a fost subfinanţat, costul mediu alocat pe pacient este mult mai mic decât este nevoie

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a acceptat invitaţia Societăţii de obstetrică ginecologie din România de a participa astăzi la dezbaterea cu tema „Împreună pentru o experienţă mai bună a cuplului infertil in timpul tratamentului de reproducere asistata„. ”Subprogramul a fost subfinanţat, costul mediu alocat pe pacient este mult mai mic decât este nevoie”, a transmis ministrul.

Subprogramul MS a fost subfinanţat. Practic costul mediu alocat pe pacient este mult mai mic decât este nevoie. Această subfinanţare cronică a programelor de sănătate şi a tot ce înseamnă medicină  în România ne-a adus la situaţia în care suntem – un sistem sanitar care este pe roşu în toate sectoarele. Serviciul de reproducere asistata trebuie finanţat integral. Aşa se practică. Radioterapia, un model de bună practică, care este finanţat integral trebuie extins şi în alte sectoare, iar  unul dintre ele  este  fertilizarea in vitro şi tot ce înseamnă medicina de reproducere. Declinul demografic al ţării este major, este îngrijorător. Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie„, a spus ministrul Victor Costache.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că subprogramul de fertilizare in vitro al MS va fi regandit de o  comisie, astfel încât să fie decontate mai multe proceduri. De asemenea, se doreşte asigurarea integrală a sumei necesare pentru o procedură FIV.

Vrem ca noua comisie să se întâlnească săptămâna viitoare la MS pentru a ne prezenta care sunt soluţiile pe care trebuie să le adoptăm rapid. Ştiţi foarte bine că din aprilie începe un nou contract cadru şi dacă va fi ratata această etapă, iar intrăm într-un an în care vor fi perpetuate aceleaşi greşeli„, a declarat ministrul Sănătăţii,  Victor Costache, scrie News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *