Skip to content
Societate

Ministrul Sănătăţii: În momentul ăsta dacă cineva face AVC sau un infarct miocardic, problemele sunt enorme, pentru că sunt puţine centre care asigură intervenţii specializate

Facebook

Noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat joi, la preluarea mandatului, să „problemele sunt enorme” în cazul pacienţilor care suferă accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic, din cauza numărului foarte mic de centre care asigură intervenţii specializate pentru astfel de probleme, potrivit News.ro.

„Concret, în momentul ăsta dacă cineva face AVC sau un infarct miocardic în ţară, problemele sunt enorme. Nu este normal ca în România, ţară europeană, să avem această situaţie: cel mai mic număr de centre de boli cardio-vasculare din ţară, cel mai mic număr de centre infarct miocardic din ţară şi vom reglementa rapid pozitiv acest lucru. Au fost ani în care, paradoxal, deși nu aveam centre de infarct, au modificat legislaţia ca să dăm în cap la centrele de infarct care funcţionau”, a afirmat Victor Costache într-o conferinţă de presă la preluarea mandatului de ministru.

" "

Noul ministru promite soluţii pentru pacienţii cu astfel de probleme.

„Pot să vă garantez că tot ce înseamnă programe de urgenţă, atât în domeniul  accidentelor vasculare cerebrale, cât şi în domeniul infarctului miocardic vor fi atât prioritizate, cât şi dezvoltate. Acum avem nişte programe cât de cât pilot, funcţionale, vom face să fie mult mai eficiente, aducem expertiză internaţională şi veţi vedea în lunile care urmează”, a adăugat Victor Costache.

Acesta a spus că, în activitatea de transplant din România, „a avut loc o prăbuşire a numărului de donatori în anul 2017” şi că intenţionează ca în acest mandat să crească numărul personalului din domeniul transplantului dar şi „regândirea„ sistemului de transplant.

În ceea ce priveşte situaţia vaccinului antigripal,  Victor Costache a precizat că jumătate de milion de doze de vaccin au fost deja distribuite în teritoriu, alte cinci sute de mii de doze vor ajunge la medicii de familie pe 10 noiembrie, urmând ca la începutul lunii decembrie să fie livrate alte cinci sute de mii de doze.

„Vom încerca să optimizăm acest sistem şi la anul să nu mai vorbim de o criză a vaccinurilor. Procedurile trebuie demarate din timp şi să nu mai ajunge în situaţia asta”, a spus ministrul Sănătăţii.

Despre mita care se dă în spitale, noul ministru susţine că „este un fenomen adânc înrădăcinat în societatea medicală şi în societatea românească, care trebuie să dispară”.

El a spus că nu ştie care este cea mai bună soluţie , dar că „toleranţa va fi zero” în ceea ce priveşte aceste fenomen.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *