Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat luni seară, la Medika TV, că în România sunt funcționale 34 de paturi pentru Mari Arși, dintre care 24 sunt destinate adulților și 10 copiilor. În urma unor proiecte aflate în derulare la Timișoara, Târgu Mureș și la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, alte 20 de paturi vor fi disponibile în aproximativ doi ani.
Alexandru Rafila a explicat ce înseamnă paturile pentru Mari Arși, precizând că acestea reprezintă boxe individuale destinate fiecărui pacient, integrate într-un sistem complet de îngrijire.
„Lumea crede că se referă doar la niște paturi fizice, pe care le cumperi sau nu. Însă nu vorbim despre paturi în sine, ci despre un sistem complex și despre îngrijire de înaltă calificare. Acești profesioniști înalt calificați nu pot sta în așteptare să aibă pacienți; ei lucrează în secțiile de chirurgie plastică și avem o colaborare foarte bună cu Comisia de Chirurgie Plastică. Trebuie să înțelegem că această activitate, deși extraordinară, este în afara activităților curente ale acestor medici… deci presupune o mobilizare, dar nu putem să avem 100 sau 50 de echipe medicale în așteptare pentru o nenorocire; ei trebuie să funcționeze în sistemul de sănătate, să ofere servicii medicale pe care le pot presta”, a declarat Rafila.
Conform Ministrului Sănătății, în România sunt în prezent funcționale 34 de paturi pentru Mari Arși.
„Într-o situație de criză, desigur că trebuie să acționăm și să dispunem de astfel de paturi. În prezent, în ciuda unor informații false care circulă pe unele site-uri de mass-media, avem disponibile 34 de paturi, dintre care 24 pentru adulți și 10 pentru copii. Prin intermediul a trei proiecte aflate în desfășurare la Timișoara, Târgu Mureș și Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, vor fi adăugate încă circa 20 de paturi. Acestea vor fi amplasate în clădiri individuale, destinate pacienților cu arsuri mari. Durata de implementare a proiectelor este de 26 de luni. Proiectul de la Timișoara a demarat acum două luni, iar la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și la Târgu Mureș vor începe spre sfârșitul acestei luni sau începutul lunii octombrie”, a detaliat Rafila.
Ministrul Sănătății a subliniat că a găsit aceste proiecte, care existau de mulți ani, blocate la nivelul ministerului.
„Acestea sunt proiecte vechi de mulți ani, pe care le-am descoperit blocate la Ministerul Sănătății. Deontologii auto-proclamați, care ne umbresc viața de zi cu zi, când au fost în Ministerul Sănătății, nu au făcut absolut nimic pentru aceste proiecte. Cred că aceasta reprezintă o lipsă de moralitate continuă. Trebuie să conștientizăm că astfel de aspecte nu ar trebui să fie folosite în scopuri politice; dimpotrivă, cred că avem nevoie de solidaritate și competență. Centrele respective sunt în construcție, avem doi ani înainte pentru finalizarea lor, iar pacienții din România vor avea acces la încă 20 de paturi destinate Mariilor Arși”, a adăugat Alexandru Rafila.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News