Skip to content
Coronavirus

Ministrul Sănătății nu exclude reintroducerea restricțiilor în anumite zone, dacă există un focar cu o creștere exponențială a cazurilor de COVID-19

PS News

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, pentru B1 TV, că, în acest moment, în România se manifestă o transmitere comunitară accentuată a coronavirusului, una dintre cauze fiind că regulile de distanțare socială nu mai sunt respectate așa cum ar trebui. Acesta a mai precizat că organele de control sunt în teren de săptămâna trecută, pentru a asigura respectarea acestor norme, iar Direcțiile de Sănătate Publică se ocupă de tot ce înseamnă anchete epidemiologice.

Tătaru a mai afirmat că nu este exclusă reintroducerea restricțiilor în anumite zone, dacă se va constata că acolo există un focar cu o creștere exponențială a numărului de cazuri COVID-19. Fiecare localitate, însă, este analizată în mod particular. Explicațiile vin în contextul în care, joi, România a înregistrat un număr record de noi infectări – 460. Bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 25.286. De la debutul epidemiei, 1.565 de români au murit din cauza SARS-CoV-2.

Întrebat de moderatorul Silviu Mănăstire dacă se așteaptă ca, în următoarele zile, să depășim acest vârf de 460 de noi infectări, ministrul a răspuns: „E foarte posibil. Am relaxat mai multe măsuri, aceste măsuri economice aveau niște norme de desfășurare, dar mai puțin respectate. Rămâne ca zilele următoare să ne arate evoluția, iar noi să gestionăm această evoluție”.

Tătaru s-a plâns apoi că guvernanții trebuie să piardă timpul ca să combată anumite opinii ale unora care neagă pericolul COVID-19.

„Organele de control sunt de săptămâna trecută în teritoriu, cele care țin de Poliție Locală, Jandarmerie, Poliție, pompieri, DSU. DSP-urile monitorizează tot ce înseamnă anchete epidemiologice și evaluează fiecare caz și fiecare focar. Mâine avem videoconferință cu tot ce înseamnă DSP-uri și directori de spitale, pentru a pregăti aceste spitale cu paturi de rezervă pentru eventuale creșteri a numărului de cazuri. Controalele să fie mai severe”, a mai declarat Tătaru.

Întrebat dacă guvernanții se gândesc să reintroducă restricții, ministrul a explicat: „Dacă se impun. În anumite focare, în anumite zone, se pot reintroduce restricții. Judecăm fiecare caz, fiecare localitate în mod particular”. 

Chestionat dacă ne putem aștepta la închiderea unor localități sau județe, Tătaru a răspuns: „În măsura în care vom vedea o creștere comunitară accentuată, cu număr mare de cazuri, cu o transmitere în focar cu o creștere exponențială, atunci se impune o carantinare a unui focar sau o izolare”.

Nelu Tătaru a explicat apoi, din nou, că nu se manifestă doar o tulpină a coronavirusului și că abia atunci „când se stabilizează un virus, îl poți folosi pentur obținerea unui vaccin”.

Nelu Tătaru i-a îndemnat, din nou, pe români să poarte măștile, să respecte cu strictele regulile de igienă, dar și cele de distanțare socială, pentru ca virusul să nu se răspândească și mai agresiv. Acesta a precizat că, deși transmiterea s-a accentuat în ultimele zile, ea este deocamdată gestionată.

„Avem o zi cu 460 de cazuri. O zi cu 400 de cazuri n-am mai avut din aprilie. În aprilie am avut și 500 de cazuri într-una din zile. Într-adevăr, au fost și 12.550 de teste efectuate, dar 460 de cazuri e un număr crescut. Au fost zece zile în care au alternat 200 cu 300 pe zi, într-un context în care am avut mai multe perioade de relaxare, două weekenduri prelungite și o respectare mai puțină a regulilor de distanțare fizică sau a respectării măsurilor de precauție tip portul măștii sau dezinfectare. 

Suntem într-un moment în care gestionăm, deocamdată, acest număr de cazuri, deși am avut situații cum a fost, de exemplu, la Prahova, unde Spitalul Județean a trebuit să transfere patru pacienți care necesitau Terapie Intensivă. Unul a fost transferat la Spitalul Colentina, altul la Câmpina, altul la spitalul ROL II sau spitalul din Slobozia. 

Tot în această zi am constatat și focare noi constituite tot la Prahova, în cămine de pacienți neuropsihici instituționalizați – 50 din 65 și 19 cadre medicale.

Suntem, într-adevăr, într-o transmitere comunitară accentuată, repet, deocamdată gestionată. Dar fac în continuare recomandările de a respecta regulile de distanțare fizică, portul măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, regulile de igienă, folosirea dezinfectantului”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, informează b1.ro.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *