Skip to content
Politică

Ministrul Sănătății, precizări în scandalul achiziţiei de vaccinuri: O situație greu de gestionat. Statul român trebuie să plătească sume serioase de bani

Alexandru Rafila Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea anul trecut să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023.

Întrebat, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă, dacă este adevărat că Ministerul Sănătăţii putea să nu comande doze suplimentare de vaccin anti-COVID, aşa cum a afirmat fostul prim-ministru Florin Cîţu, ministrul Alexandru Rafila a explicat că ministerul ar fi avut această posibilitate, în anul 2021, însă, în luna mai, instituţia a acceptat achiziţii de noi tranşe de ser pentru anii 2-22 şi 2023

„Este adevărat că Ministerul Sănătăţii a avut, în decursul anului trecut, momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccin. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi 2023 în luna mai a anului 2021”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, marţi după-amiază, într-o conferinţă se presă.

„Ce vom face cu ele nu știu să vă răspund”, a adăugat ministrul Sănătății.

Potrivit lui Alexandru Rafila, numai în lunile ianuarie și februarie au ajuns în România 6,5 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

„Din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de vaccinuri de livrat, pentru care nu există capacitate de stocare în România. Încercăm să găsim o soluție”, afirmă ministrul Sănătății.

„Este vorba despre sume serioase de bani pe care statul român trebuie să le plătească”, a adăugat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila mai spune că interesul pentru vaccinare scade, iar odată cu el, scad și șansele de a vinde sau dona aceste doze de vaccin altor țări.

„Trebuie să găsim o soluție, este o situație greu de gestionat. Vaccinul este un simbol al prevenției și este păcat să distrugem un simbol al prevenției”, mai spune ministrul Sănătății despre eventualitatea de a distruge o parte dintre aceste doze.

Ce spune fostul premier Florin Cîțu

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, marţi, despre acuzaţiile aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier, că ”putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană.

„Putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem către sectorul Apărare, de ce dăm bani unei bănci precum CEC”, a mai spus Cîţu.

Fostul premier a adăugat că trebuie văzut ce s-a achiziţionat până acum, ce s-a folosit.

„De acum încolo, avem un guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe”, a mai afirmat Cîţu, adăugând că ministerul Sănătăţii putea să spună că nu face comanda şi Ministerul de Finanţe că nu face plata.

„Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, premierul și ministrul Finanțelor”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Antena 3, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români. â

El a acuzat fostul Guvern că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro. Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *