Skip to content
Politică

Ministrul Sănătății pune degetul pe rană. Ce spune despre „atențiile” pentru medici și ipocrizie

Ministrul Sănătății, Nicolae Banicioiu a dat, luni, după amiază, mai multe declarații cu privire la noutățile din sistemul medical românesc. Invitat în platourile Realitatea TV, ministrul a lămurit probleme arzătoare ale sistemului medical cum ar fi majorările salariale pentru medici, dar și chestiunea „atențiilor”.

Despre problema explozivă a „atențiilor” acordate medicilor: „Sunt medici și medici, ca peste tot, fiecare breaslă are partea mai bună și partea aia. Am trăit experiențe personale (…) și in familie (…) Medicul ii da bani pacientului de la țară. Dacă vrem sa rezolvăm problema de statut a medicilor trebuie sa lăsam ipocrizia deoparte. Trebuie sa venim sa vedem cum e in spital (…) si sa rezolvam problemele.”

Despre salariile personalului medical si nemedical, ministrul Sanatatii a lămurit lucrurile afirmând că: „Majorarea salarială de la 1 octombrie include toate categoriile care se regăsesc in spital, personal auxiliar, personal TESA, juridic, contabilul de la spital sau brancardierul sau portarul. Pentru toata lumea este acelasi procent de majorare de la 1 octombrie 25%.”

Privitor la asigurarea nivelului de salarizare, Nicolae Bănicioiu a declarat: „Noi suntem primul guvern care are curajul sa meargă in sensul unei astfel de decizii. Salarizarea medicilor (…) in ultimii 10 ani e prima majorare salariala, nu mai vorbesc despre amputarile de salarii și așa mai departe. Este primul guvern care are curajul de a merge spre o majorare salariala a med si asist din sistemul sanitar. … Aceasta chestiune este doar un segment din problema sănatătii, deci partea de infrastructură de spital si partea de statut.”

Despre fiscalizarea atențiilor, Nicolae Bănicioiu a precizat: „Nimeni nu vrea ca un act medical sa fie conditionat. Eu vreau sa va spun ca nu trebuie sa mai vorbim in România vreodata despre plic cu bani, plati suplimentare sau alte situatii de genul acesta. Una din solutii este accea de a avea posibilitatea ca in spitalul public, de stat sa existe consultatii private facute de medicii care lucreaza in spitalul public (…) Echipa medicala (…) sa poată sa-si suplimenteze veniturile. Acele plăți suplimentare de care e nevoie in sistemul sanitar.(…) Inseamna ca medicii sa aiba onorarii cu cu plan tarifar si totul sa fie reglementat.”

Despre drepturile pacienților, ministrul Sănătății a punctat: „Am solicitat un punct de vedere la Colegiul Medicilor pentru ca legislatia trebuie sa fie imbunatatita. Colegiul si sindicatele au zis ca ne dau variante de rpopunere pt drepturile pacientilor, dar (…) plicul cu bani nu se va mai putea intalni situatia asta in Romania (…) avand toate regulie si toate situatiile lamurite.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *