Skip to content
Politică

Ministrul Sănătății, responsabil pentru instabilitatea guvernamentală. Cum a devenit Vlad Voiculescu instrumentul prin care se reglează conturi politice în coaliție

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu reprezintă unul dintre responsabilii pentru instabilitatea guvernamentală. Conflictele sale deschise cu fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătăru, apoi cu coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, stau mărturie acestui fapt. Vlad Voiculescu este în prezent preocupat exclusiv de o campanie de imagine prin care să își spele imaginea după numeroasele erori comise de la preluarea mandatului.

Motivele pentru lupta cu Valeriu Gheorghiță

" "
" "

Conflictul deschis cu Valeriu Gheorghiță privind transparentizarea datelor vaccinării are la bază două cauze. În primul rând, datele publicate de Ministerul Sănătății reprezintă o lovitură sub centură dată de Voiculescu partenerilor săi. Supărat că președintele Klaus Iohannis a încredințat campania de vaccinare unui reprezentant al Armatei și nu Ministerului Sănătății, a creat o frustrare fără precedent în mintea ministrului Sănătății. Acesta se considera îndreptățit să coordoneze campania de vaccinare. Totodată lucrul acesta ar fi reprezentat o excelentă oportunitate pentru Voiculescu de a-și spăla imaginea publică și de a-și prezenta în CV o mare realizare. Nu a fost să fie însă. Președintele Iohannis s-a convins rapid de eficiența ministrului Sănătății. Mai mult, după incendiul de la Spitalul Matei Balș din Capitală și reacția letargică a ministrului – Voiculescu găsind de cuviință să paseze responsabilitatea pe umerii oricărei alte persoane mai puțin el – a contribuit la decizia președintelui de a implica Armata în continuare, în ciuda unor eșecuri preliminare în campania de vaccinare.

În al doilea rând, Voiculescu a jucat strategic, apărând interesele USR-PLUS. Cu puțin timp înaintea dezvăluirilor făcute de Voiculescu, dezvăluiri care reprezentau de fapt un atac indirect la adresa PNL, Klaus Iohannis îi ceruse ministrului Justiției, Stelian Ion, lămuriri cu privire la închiderea dosarului 10 august. Reacția președintelui l-a prins în offside pe Stelian Ion. PNL a pasat responsabilitatea dosarului spre partenerul junior al coaliției, livrând o lovitură de imagine. USR-PLUS s-a gândit să vină cu un răspuns, iar acesta a fost reprezentat de reacția lui Vlad Voiculescu. Transparentizarea datelor de la Ministerul Sănătății a reprezentat o lovitură de imagine pentru PNL și o reacție la ieșirea lui Klaus Iohannis la adresa ministrului Justiției.

Voiculescu s-a oferit să fie instrumentul loviturii sub centură. În loc să rezolve situația printr-un dialog, în interiorul coaliției, USR-PLUS, prin intermediul lui Vlad Voiculescu și-a spălat rufele în public, lovind indirect și în imaginea coaliției.

Vlad Voiculescu, responsabil pentru instabilitatea guvernamentală 

Prin acțiunile sale, Vlad Voiculescu se înfățișează drept unul dintre pilonii instabilității guvernamentale. În loc să rezolve lucrurile în interiorul coaliției, Voiculescu preferă conflictele deschise cu aproape oricine, de la coordonatorul campaniei de vaccinare, până la premierul Cîțu. Preocupat excesiv de repararea propriei sale imagini, Voiculescu se transformă benevol în arma prin care USR-PLUS retaliază ocazional și își reglează conturile cu PNL. România are nevoie de un ministrul al Sănătății preocupat de stoparea epidemiei de Covid-19, care să asigure succesul campaniei de vaccinare și care să se preocupe  de reforma sistemului medical, nu de vendete politice. Până în prezent, Vlad Voiculescu s-a dovedit a fi departe de a acest deziderat, iar acțiunile sale nu fac decât să conducă la o și mai mare instabilitate guvernamentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *