Skip to content
Coronavirus

Ministrul Sănătății se așteaptă la un vârf al epidemiei în perioada Paștelui: E posibil să avem în jur de 10.000 de cazuri

Nelu Tătaru Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, la Digi 24, că vârful epidemiei în România ar putea fi în aprilie când, potrivit estimărilor, este posibil să avem în jur de 10.000 de cazuri de infectare cu Covid-19.

România are deja peste 1.500 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 , iar în condiţiile în care zilnic apar cel puţin 200 de cazuri, intrarea în scenariul 4 al pandemiei e o chestiune de zile.

În scenariul 4, ministrul sănătății a mai spus că pacienții cu simptome ușoare și medii vor fi tratați la domiciliu, pentru ca sistemul medical să poată face față situației.

”Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus. Avem mai multe facilităţi pe care să le cerem prin ordonanţă şi pentru unităţile sanitare, să se poată face angajări direct, fără concurs, să se poată mări organigramele la direcţiile de sănătate publică şi sanitare, sunt multe propuneri pe care fiecare minister le face şi din aceste propuneri , ele sunt făcute publice şi oficiale printr-o ordonanţă militară”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Ce ne interesează în acest moment este să putem susține cazurile severe și critice. Testările vor fi extinse la personalul medical în scenariul 4. Suntem la o medie a pacienților la 40-41 de ani. Urmează o perioadă în care trebuie să evaluăm fiecare caz în parte”, a afirmat ministrul Sănătății.

Tătaru a mai spus că în două-trei săptămâni România ar putea produce mănuși și combinezoane de protecție.

”Au venit 200 de mii de conaționali în țară și ne așteptăm la încă 200 de mii până la sărbătorile Pascale. Dacă nu au treburi urgente în România, să nu vină”, a mai declarat ministrul.

În legătură cu cei doi medici de la spitalul Gerota în stare critică, Tătaru a spus că a rămas un singur caz în stare gravă.

În acest moment, România dispune de 1650 de paturi de terapie intensivă, iar cu toate rezervele România poate ajunge  la 4000 de paturi, susține ministrul sănătății.

El a spus că există posibilitatea rechiziționării Hexi Pharma de către stat dacă necesarul de biocide va crește.

România are o capacitate de testare între 1500 și 2000 de teste pe zi, urmând ca săptămâna viitoare să se ajungă la 2500.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *