Skip to content
Politică

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara”

Dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara, a anunțat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ea a dat, însă, asigurări că nu a existat niciun pericol pentru pacienții din aceste spitale, susținând că acele produse erau neconforme pentru fungi, nu pentru bacterii. De asemenea, Pintea a susținut că astfel de biocide nu au ajuns și la Institutul Marius Nasta, unde patru pacienți au murit recent din cauza unei bacterii spitalicești. Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, potrivit ministrului Sănătății.

Sorina Pintea a fost întrebată cât timp au fost folosiți acești dezinfectanți neconformi în spitale: „Este greu să dau un răspuns, este o anchetă în curs, care tocmai aceste lucruri le va verifica”, a fost răspunsul ministrului, potrivit Hotnews.

„Dacă se aplică protocoalele așa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului. Și atunci mă veți întreba de ce am făcut aceste plângeri: pentru că orice produs trebuie să fie conform”, a susținut ministrul Sănătății.

„Marius Nasta nu este pe lista spitalelor” unde au ajuns acești dezinfectanți, a adăugat ministrul Sănătății.

Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, potrivit ministrului Sănătății. Direcția de Sănătate Publică București a retras 108 litri de dezinfectanți, iar Direcția de Sănătate Publică Prahova a retras 5.000 de litri, potrivit ministrului Sănătății.

„Menționez că aceste produse se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor și a instrumentarului și ulterior la sterilizare”, a adăugat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a explicat, marți dimineață, de unde a pornit acest caz: „În cursul anului 2018, inspectorii Inspecției Sanitare și ai DSP au efectuat verificări cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar în sistemul sanitar, ci și în saloanele de înfrumusețare. Au fost verificate 15 produse biocide, 3 dintre acestea prezentând neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate în laboratoare aceste produse, iar neconformitățile s-au confirmat. Prin urmare, Ministerul Sănătății a dispis efectuarea unei plângeri penale vizavi de două societăți, una din București și una din județul Prahova, care comercializau aceste biocide.”

„Am spus în nenumărate rânduri că ne interesează siguranța pacientului, se pare că unii producători nu m-au luat foarte în serios”, mai spune ministrul Sănătății.

Polițiștii au făcut, marți, percheziții în București, Ilfov și Prahova, la locuințele unor persoane și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme care în 2018 ar fi produs și vândut mai multor spitale dezinfectanți care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *