Skip to content
Politică

Ministrul Stelian Ion, între pensiile magistraților și garsoniera din Constanța. Cum a ajuns să fie compromis

Inquam Photos/Alexandru Busca

Stelian Ion, actualul ministru al Justiției, este cel care ar fi obținut o locuință ANL din Constanța prin fals și fraudă, înșelând statul român. La vremea respectivă, Primăria Constanța era condusă de Decebal Făgădău, de la PSD. Primăria Constanța a confirmat , în urma unui audit intern, că Stelian Ion a obținut garsoniera prin fals în declarații, deoarece a declarat un loc de muncă ce nu corespundea punctajului primit. Declarând fals un loc de muncă „într-o instituție publică de interes național și comunitar” (deși era doar un simplu avocat), useristul a obținut un punctaj mai mare care i-a permis să îndeplinească toate criteriile. O serie de nereguli și încălcări ale legii l-au ajutat pe Stelian Ion să intre în posesia garsonierei de la malul mării.  

De la apariția acestor dezvăluiri, niciun parchet din țară nu a fost preocupat să ancheteze situația de la Constanța. Nicio instanță din România nu judecă acest caz, în care este implicat un ministru al Justiției, pentru a stabili dacă este sau nu este vinovat. Lupta anticorupție nu mai reprezintă o prioritate.   

Stelian Ion este astăzi ministrul Justiției care ar trebui să stabilească ce se întâmplă cu pensiile speciale ale magistraților sau cu numeroasele beneficii ale magistraților, precum pensionarea anticipată. 

Pe 31 decembrie 2020, în prima sa conferință de presă, Stelian Ion, proaspăt ministru al Justiției, anunța că va crește vârsta de pensionare a magistraților, pentru a elimina cazurile de pensionare la 48 de ani. Câteva zile mai târziu, ministrul Justiție s-a răzgândit și anunța că „nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a magistraților”. 

Ce anume l-a făcut pe Stelian Ion să se răzgândească atât de repede? Cumva garsoniera din Constanța? Stelian Ion este un ministru captiv și nu va putea lua nicio decizie împotriva magistraților, atât timp cât magistrații ar putea să se pronunțe în privința garsonierei din Constanța. 

Stelian Ion nu a prezentat vreun argument pentru care nu ar trebui să crească vârsta de pensionare pentru magistrați. A spus doar că nu e „oportună”. Nu e oportună pentru cine? Pentru magistrați sau pentru ministru? Ce înseamnă a nu fi „oportună”? 

De asemenea, Dan Barna, vicepremier și președinte USR, are și el numeroase probleme cu justiția, după ce Rise Project a dezvăluit cum a abuzat de fondurile europene. DNA ar putea începe oricând urmărirea penală pe numele lui Barna. Sau chiar ANI ar putea ancheta veniturile lui Dan Barna, care ar fi uitat să-și treacă toate sumele încasate de la instituțiile statului român: „Dan Barna nici măcar nu și-a trecut veniturile din timpul guvernării tehnocrate în declarația de avere, lucru pentru care ANI ar trebui să se sesizeze”, scrie Valeriu Nicolae pe Facebook.

Niște politicieni compromiși din punct de vedere al integrității nu pot conduce instituții ale statului deoarece mereu se vor răzgândi când vor trebui să ia o decizie importantă. Niște politicieni compromiși reprezintă atât un pericol pentru securitatea națională, dar mai ales pentru democrația din România. 

Nici situația așa-zisei Secții Speciale nu este foarte clară. Deși USR țipa că vrea s-o desființeze, de când au ajuns la guvernare au uitat de acest proiect. Desființarea Secției Speciale este „oportună”? Se va răzgândi USR și în legătură cu aceasta? Este amuzant când ministrul Stelian Ion îi avertizează pe magistrați: „Desfiinţarea acestei Secţii Speciale nu înseamnă că nu vor răspunde magistraţii pe viitor”. 

Useriștii compromiși din punct de vedere al integrității nu vor fi capabili să ia nicio decizie importantă sau să reformeze vreo instituție, deoarece nu pot emite păreri sau decizii personale atât timp cât au sabia deasupra capului. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *