Skip to content
Politică

Ministrul Stoenescu, vizită în Spania

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat vineri, în cadrul vizitei întreprinse în Regatul Spaniei, la sesiunea de informare cu privire la noile modalităţi de vot pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, informează MAE.

În acest sens, a fost organizată, la sediul secţiei consulare a ambasadei ţării noastre din Madrid, o reuniune cu reprezentanţii mediului asociativ şi cei ai comunităţii româneşti din Spania. Discuţiile au vizat teme de interes pentru diaspora românească şi campania de informare organizată de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Externe privind modificările legislative din domeniul electoral, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă, potrivit agerpres.ro. 

" "
" "

În acelaşi timp s-a desfăşurat şi campania de informare a Departamentului Consular privind implementarea unor proiecte ample ce vizează informatizarea prestării serviciilor consulare, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea de „E-Cons” şi lansată public sub deviza „Consulatul, mai aproape de casa ta”.

Cât priveşte scrutinul din acest an, ministrul delegat Dan Stoenescu, alături de reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente şi ai Ministerului Afacerilor Externe, au prezentat noile prevederi legislative şi procedurale din domeniul electoral aplicabile persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi procedurile privind organizarea alegerilor parlamentare din 2016. Referitor la noile facilităţi oferite cetăţenilor români solicitanţi de servicii consulare, aceştia au fost informaţi cu privire la serviciile informatice integrate din cadrul Platformei E-Cons, precizează sursa citată.

Totodată, ministrul delegat a subliniat contribuţia semnificativă pe care o are comunitatea românească din Spania în cadrul societăţii şi economiei din această ţară, precum şi importanţa accederii şi afirmării membrilor comunităţii în structurile de reprezentare şi administrative, la nivel local şi central, pentru promovarea intereselor românilor în relaţia cu autorităţile din Spania. De asemenea, a fost reliefată şi importanţa păstrării şi consolidării legăturii pe care tinerele generaţii din cadrul comunităţilor româneşti de peste hotare o au cu ţara de origine, prin însuşirea unor cunoştinţe legate de istoria, limba şi civilizaţia românească. În acest sens, ministrul delegat a abordat posibilitatea organizării de cursuri facultative de limba română, ca limbă maternă, în învăţământul public spaniol preuniversitar, se mai arată în comunicat.

În plus, oficialul român a reiterat faptul că, la nivel bilateral, autorităţile de la Bucureşti continuă demersurile pentru crearea cadrului juridic care să permită dubla cetăţenie pentru românii rezidenţi din Spania.

Vizita ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Regatul Spaniei va continua cu întrevederi organizate la Madrid cu şefii oficiilor consulare din Spania şi Portugalia, precum şi cu întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Barcelona.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *