Skip to content
Politică

Ministrul ungar de Externe reacționează după decizia PE

B1

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că decizia Parlamentului European de a începe procedura represivă faţă de Ungaria este o „răzbunare meschină” a politicienilor pro-imigraţie şi că Ungaria va contesta hotărârea, citează Reuters.

Parlamentul European a votat miercuri începerea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea regulilor democratice. După un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au susţinut moţiunea de a activa Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat că a redus la tăcere presa, a atacat ONG-urile şi a subminat independenţa justiţiei.

Szijjarto a adăugat că Ungaria va căuta căi legale de a contesta decizia, deoarece abţinerile nu au fost luate în considerare, iar asta, a afirmat el, schimbă rezultatul votului.

„Astăzi, decizia Parlamentului European nu a fost altceva decât o răzbunare meschină a politicienilor pro-imigraţie faţă de Ungaria. Decizia a fost luată într-un mod fraudulos şi contrar regulilor relevante ale tratatelor europene”, a declarat el.

La votul de miercuri au fost înregistrate 448 de voturi „pentru”, 197 „împotrivă” şi 48 de abţineri.

Moţiunea urmează să fie aprobată de liderii celor 28 de state membre UE. Este nevoie de un vot unanim pentru ca Ungaria să nu mai aibă drept de vot, iar o astfel de decizie ar fi, cel mai probabil, blocată de Polonia, aflată într-o situaţie similară.

Articolul 7 din Tratatul UE reprezintă cea mai radicală sancţionare ce poate fi impusă unui stat membru. Activarea lui poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale statului membru în cauză, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *