Skip to content
Politică

Ministrul USRPLUS al Economiei, acuzat din PNL că face jocurile Chinei în scandalul Legii 5G: ”Acele adrese sunt exact cuvintele pe care le vedem la Huawei”

Inquam Photos/George Călin

În exclusivitate pentru PS News, deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, a criticat dur cererea ministrului Economiei, Claudiu Năsui, de amânare a adoptării Legii pentru rețelele 5G pentru că ar fi necesară informarea Comisiei Europene. Liberalul atrage atenția că Ministerul Economiei a avut 3 ocazii în care putea să se exprime pe baza proiectului, însă nu a făcut nimic.

„Acele adrese au fost trimise către Camera Deputaților și Senat cu niște formulări care sunt într-un mod evident calupuri de fraze din tot ceea ce reprezintă lobby-ul unei anumite companii în România, în speță Huawei, pe mine mă îngrijorează”, a declarat deputatul Pavel Popescu.

„Ideea este foarte simplă. Ministrul Claudiu Năsui face parte din Guvernul Florin Cîțu. În tot acest proces al avizării proiectului de lege 5G, care este un proiect de lege făcut încă de pe vremea Guvernului Orban și pus în dezbatere publică, Ministerul Economiei a avut 3 ocazii în care putea să se exprime pe baza proiectului. Ocazia 1: atunci când a avizat proiectul, când a trecut prin Ministerul Economiei pentru avizare. Ocazia 2: atunci când proiectul a trecut prin CSAT. Ministrul Claudiu Năsui, fiind membru, a avut încă o ocazie să se exprime pe acest proiect și nu a făcut-o. A treia ocazie: prin Guvern, când orice ministru, pe baza unui proiect, vine din nou cu niște comentarii și spune ce e bine și ce e rău.

Au existat cel puțin 3 ocazii majore în care proiectul de lege a fost practic semnat și aprobat de ministrul Claudiu Năsui, fără niciun comentariu. Faptul că acele adrese au fost trimise către Camera Deputaților și Senat cu niște formulări care sunt într-un mod evident calupuri de fraze din tot ceea ce reprezintă lobby-ul unei anumite companii în România, în speță Huawei, pe mine mă îngrijorează. Discreditează în mod direct toată munca aceasta colosală a statului român din ultimii 2 ani de zile, unde actorii cruciali implicați au fost președintele României, CSAT și instituțiile de siguranță națională ale statului și, evident, partenerul strategic bazat pe semnarea memorandumului dintre SUA și România. Nu pot să vă spun care a fost motivul real al acestor adrese duble trimise către Camera Deputaților și către Senatul României. Ceea ce pot să vă asigur este că în acele adrese sunt exact cuvintele pe care le vedem în tot ceea ce înseamnă adresă, scrisoare, email, orice act de lobby venit din partea Huawei”, spune liberalul.

Pe modelul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a trecut peste atribuțiile premierului Florin Cîțu, este de părere Pavel Popescu. „Da, ministrul Claudiu Năsui și-a încălcat atribuțiile, a trimis o adresă fără să consulte premierul”, spune acesta.

„Veți vedea că această lege va trece transpartinic și, din acest punct de vedere, poziția domnului ministru Claudiu Năsui este una cel puțin ciudată care necesită o explicație evident mai complexă. S-a trecut peste atribuțiile premierului Florin Cîțu. Guvernul și-a exprimat deja punctul de vedere. Raționamentul pentru care acele adrese au plecat dintr-un minister subordonat Guvernului care a trimis, prin premier, o lege spre aprobare în regim de urgență nu are argument solid. Da, ministrul Claudiu Năsui și-a încălcat atribuțiile, a trimis o adresă fără să consulte premierul.

Mai mult decât atât: eu nu cred că trebuia să existe o consultare între Claudiu Năsui și premierul Florin Cîțu. Nici vorbă de așa ceva. Nu era nevoie de o consultare în condițiile în care ministrul a fost prezent în avizarea proiectului de lege din cadrul ministerului, ședința CSAT în care s-a discutat, cât și în ședința de Guvern unde a fost aprobat acest proiect de lege. Este un gest incalificabil care s-a produs.

Situația este leită cu ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Sănătății, implicațiile ar fi putut să fie grave, dar statul român s-a ocupat de direcția în acre trebuie să meargă această țară. Exisă și o diferență: Claudiu Năsui a revenit asupra acestor adrese și le-a clarificat, spre deosebire de Vlad Voiculescu. A încercat, practic, să remedieze situația. Eu așa sper”, a conchis acesta.

Legea 5G aprinde spiritele în coaliție

Amintim că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului să amâne dezbaterea proiectului Legii pentru rețelele 5G, în ciuda faptului că textul a fost adoptat de guvern și agreat în cadrul coaliției.

„Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementăruu reţelelor 5G”, se arăta în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, la 27 aprilie

Decizia l-a surprins și pe premierul Florin Cîțu, care a declarat că nu a știut nimic despre inițiativa colegului său de guvern.

„Mă surprinde o astfel de decizie. Nu știam că a luat o astfel de decizie”, a răspuns Cîțu.

Ulterior, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a dat-o la întors și a spus că a discutat cu premierul și susține „fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament”.

„Am vorbit cu premierul, susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din parte Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Important de precizat este că în aceste două săptămâni, mai multe entități chinezești, companii și asociații, au făcut un lobby puternic pentru blocarea legii.

De altfel, chiar Claudiu Năsui recunoaște, în scrisoarea către Parlament, că a primit mesaje de atenționare din partea operatorilor economici. „Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *