Skip to content
Politică

Ministrul Vela, sesizat despre ”clanul Toboșarilor”. Comisarul-șef Dănuț Lefter de la Galați, acuzat de afaceri prin interpuși

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un memoriu adresat ministrului de Interne Marcel Vela, mai mulți polițiști de la Galați prezintă interesele și afacerile la limita legii făcute de comisarul-șef Dănuț Lefter.

Lefter ocupa funcția de șef al Biroului de Crimă Organizată Galați, după ce inițial a fost comandantul IPJ Galați. Practic, Lefter trebuia să lupte împotriva criminalității organizate din județ, însă oameni apropiați de acesta au legături directe cu exponenți ai lumii interlope, susțin semnatarii memoriului.

 

Scandalurile în care polițistul Dănuț Lefter a fost implicat au dus la îndepărtarea sa din funcție pentru ineficiență managerială. A fost destituit tocmai de proaspătul secretar de stat în MAI, Bogdan Despescu. O perioadă a activat ca adjunct al șefului IPJ Brăila. Recent însă, după schimbarea guvernării, numele comisarului apare pe lista scurtă de promovări la șefia poliției județene gălățene.

 

Cariera comisarului-șef Dănuț Lefter a început abrupt, în 2010, când ministrul de atunci, Gabriel Oprea, îl numește, în condiții nebuloase, șef al IPJ Galați, având cel mai mic grad posibil pentru a ocupa funcția. Relațiile sale la vârful Poliției Romane l-au ajutat să avanseze și să capete influență indiferent de guvernele care s-au succedat din 2010. Lefter face parte din așa-zisa “gruparea a Toboșarilor” din Poliție, oameni apropiați și promovați de fostul șef al IGP și fost ministru “tehnocrat”, Petre Toba.

Presa locală a prezentat pe larg, între 2013 și 2015, afacerea preluării pazei la Șantierul naval Damen de la Galați. Într-o plângere adresată ambasadei Olandei, se arată că șeful IPJ, Dănuț Lefter, ar fi încercat să impună diverse firme care să desfășoare lucrări în șantier, dar și promovarea companiei Dialfa Securty ca titular al pazei și protecției în șantier. Firma de paza aparținea Dianei Marandici, o persoană extrem de apropiată de polițistul gălățean. Această afacere de pază a explodat după ce Lefter a ajuns comandat al poliției gălățene, cifrele de afaceri depășesc 20 de milioane de lei anual, iar acțiunile sunt deținute de fosta familie a Dianei Marandici.

La Registrul Comerțului, prietena intimă a actualului șef de la Crimă Organizată Galați apare ca împuternicit total și unic pe conturile companiei de paza și protecție. Diana Marandici mai deține încă șapte companii cu domenii diverse de activitate (construcții, comerț), la același sediu în care funcționează Dialfa Security, cea mai importantă firma de profil din Galați.

Deasemenea, fratele comisarului Lefter controlează firma de transport mărfuri și de construcții Gelta SRL, care activează pe diverse șantiere din Galați și Brăila.

Jurnalistul gălățean de investigații Sorin Țiței a descoperit că una dintre firmele soției comisarului-șef, Valentina Lefter, SC Levago SRL, are un magazin de vânzare pesticide în comuna Matca, în curtea lui Ion Pintilie, zis ”Țăranul”.

Pintilie este unul dintre membrii unei rețele care falsificau permise auto. Alți patru polițiști de la Rutieră și interlopul Pintilie au fost trimiși în judecată de DNA Galați pentru vânzarea și falsificarea de permise. La percheziții, în mașina interlopului au fost găsite mai multe documente din diverse dosare penale aflate în lucru la parchetele din Galați, de unde procurorii au dedus ca acesta avea surse în rândul procurorilor. Comisarul Lefter a fost citat doar ca martor pentru a explica ce relații are cu Pintilie. DETALII AICI

Nicio cercetare disciplinară sau verificare dispusă împotriva comisarului Dănuț Lefter nu l-au clintit din pozițiile de conducere decât temporar. În cadrul Direcției General de Crimă Organizată (DCCO) sunt cunoscute relațiile de cumetrie dintre Lefter și chestorul Ionuț Stan, fostul șef al Direcției de Crimă Organizată pe țară. Stan și-a pierdut funcția după ce a fost depistat băut la volan. Stan este finul lui Lefter. La rândul lui, chestorul Stan are relații de cumetrie cu Petre Toba, fostul șef al Poliției, în perioada în care acesta se afla la conducerea ministerului de Interne toți acești cumetri fiind promovați. Din familia extinsă mai face parte și Viorel Rădulescu, fost împuternicit adjunct al Poliției Romane, dar și mulți alți șefi din Sectorul economic al IGPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *